Home Thinq

Thinq

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
Bezoek website leverancier
Eigenschappen pakket:
  • Eenmanszaak
  • BTW-aangifte
  • Vanaf 39.00 per maand
  • Website
Bekijk alternatieven:
Vergeleken met de andere pakketten die wij hier bespreken is Thinq een vreemde eend in de bijt. Waar de rest vooral bedoeld is om zelf je boekhouding te kunnen doen, biedt Thinq een boekhouddienst op afstand aan: je stuurt je spullen digitaal naar hen toe, en zij maken het in orde. Dat werkt redelijk goed, maar hier en daar kent Thinq zijn eigenaardigheden.

Een sessie op Thinq begint op de ouderwetse toer. Na inschrijving wordt je via de mail benaderd voor een telefonisch afspraak. Een vriendelijke mevrouw stelt je vervolgens enkele standaardvragen over je boekhoudomgeving (‘Wat voor bedrijf is het?’, ‘Heeft u een auto van de zaak?’, ‘Mensen in dienst?’). Na dat gehad te hebben kun je los op waar het daadwerkelijk om draait: de online omgeving.

Wie inlogt op Thinq krijgt een sobere, recht-voor-je-raap omgeving om doorheen te struinen. Via berichten word je direct duidelijk gemaakt dat je je stukken in moet dienen om verder te kunnen. Meer dan gescande PDF’jes van je in- en verkoopfacturen hebben ze in principe niet nodig. Dat is fijn voor ondernemers die geen idee hebben welke kosten en inkomsten ze waar moeten boeken.

Zolang je niets hebt ingediend, valt er ook niet veel te beleven. Maar enkele dingen vallen meteen op. Om te beginnen is er voor het aanmaken van verkoopfacturen een aparte omgeving opgezet (Factuur+), waardoor je eigenlijk met twee compleet verschillende omgevingen te maken hebt. Zelfs de huisstijl van de Factuur+-omgeving verschilt compleet van de standaard Thinq-omgeving. Apart, maar gelukkig sluiten de twee op elkaar aan als het gaat om gegevensuitwisseling.

Waar je de inkoopfacturen als PDF direct in de omgeving kunt zetten, werkt dat met verkoopfacturen anders. De omgeving maakt het mogelijk om je facturen op te stellen, met de informatie die jij nodig hebt. Heel veel aanpassingsmogelijkheden heb je verder niet, en de Thinq-facturen zijn ronduit sober. Op zich is hier niets mis mee: weinig klanten zullen je aanspreken op dat je facturen zo eenvoudig zijn. Bovendien maakt Thinq het mogelijk om van tevoren je eigen huisstijl bij hen in te dienen. Je kunt je eigen facturen, met je eigen opmaak en je eigen informatie, ook naar hen mailen.

Toch valt hier een daar een kritiekpunt te ontwaren. Zo kun je de manier waarop facturen genummerd worden niet eenvoudig wijzigen. Dit zal je toch moeten doen door contact op te nemen via de mail. De Thinq-nummering van facturen (jaartal met een cijfer) is op zich logisch, maar sommige ondernemers zien bijvoorbeeld graag de maand terugkomen in het factuurnummer. Uit contact met de leverancier blijkt dat het gebrek daaraan een bewuste keuze is, omdat wordt gecontroleerd op doorlopend nummeren van facturen. Het kan met een mail eventueel aangepast worden aan de wensen van de klant, maar het is nét die onnodige extra actie die wat schuurt.

Ook werken de linkjes in de handleiding naar de video-instructiefilmpjes niet (de linkjes op het instructieforum werken trouwens wél). We hadden een probleem met het tonen van het Europese BTW-nummer van een buitenlandse afnemer, maar na een vraag via het chat-systeem werd dat de wereld uitgeholpen.

Dan de inkoopfacturen, en op dit vlak verdient Thinq een pluim. Om het ze moeilijk te maken hebben wij enkele compleet verschillende inkoopfacturen gefabriceerd waarin enkele nare valkuilen zitten: een energiefactuur waarbij geld wordt teruggestort, eentje voor een huurauto, en een Hongaarse factuur van een vliegreis afgerekend in Poolse zloty’s. Keurig netjes zijn deze facturen snel overgenomen door Thinq en komen deze terug in alle overzichten op de juiste posten. Alsof er een echte boekhouder op heeft gezeten.

Nou ja, ‘alsof’ is hier niet het juiste woord, want Thinq is gewoon een boekhouder die je online benadert. Dat komt ook terug in de prijs: 39 euro per maand, waarbij de eerste maand gratis is. Dat is voor het basispakket, waarmee Thinq tot wel vier keer duurder is dan de voordeligste doe-het-zelfpakketten. Wie meer wil, komt zelfs in de buurt van prijzen die je gewend bent van basisdiensten van traditionele, face-to-face boekhouders. Voor ZZP’ers toch dus weer die keuze: betaal ik meer, maar krijg ik uitstekende service, of doe ik het zelf?

Nog geen beoordelingen

Beoordeel

Nog geen beoordelingen

Geef een antwoord

Klik op de sterren om te beoordelen