Boekhoudreview.nl

Boekhoudpakketten voor ondernemers vergelijken

e-Boekhouden.nl

Bezoek website leverancier
Oordeel
Prijs
Gebruiksgemak
Service
Totaaloordeel
Eigenschappen pakket:
 • BTW-aangifte
 • vanaf 0.00 per maand
 • Website
Bekijk alternatieven:
e-Boekhouden.nl is een zeer uitgebreid pakket dat ondanks de wat traditionele boekhoudaanpak verrassend vriendelijk is in het gebruik. De menu’s zijn overzichtelijk en intuïtief, de afzonderlijke invoermodules zijn eenvoudig maar effectief, en onder de motorkap zitten enkele leuke foefjes die uw boekhoudleven eenvoudiger maken. Daar staat echter een prijskaartje tegenover.

Het lijkt de standaard te worden bij online boekhoudpakketten. Nog niet eens zo lang geleden werd nog de ‘Microsoft Office’-achtige look ingezet. Nu kiezen ontwikkelaars voor het verticaal-horizontale bedieningsmenu. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn, want het dwingt aanbieders om hun pakketten te vereenvoudigen, zonder dat er functies verloren gaan. Ook e-Boekhouden.nl heeft een strakke en vooral overzichtelijke presentatie die ook eens veel meer in zijn mars blijkt te hebben dan in eerste instantie lijkt. Navigeren door de menu’s is kinderspel. Zoals de meeste pakketten nu doen zien we verticaal de standaard boekhoudfuncties, en horizontaal de verschillende modules. Het is voor iedere actie eigenlijk meteen duidelijk waar de gebruiker naartoe moet. Vrijwel alles is in hooguit twee klikken te bereiken.

Jargon
Toch komt er een gevoel van paniek naar boven bij een eerste verkenning van de omgeving. We hebben e-Boekhouden.nl al enkele jaren geleden besproken. Toen was een van de kritiekpunten dat het pakket zich bedient van fiscaal jargon. Nog steeds draait het pakket om het grootboek, om mutaties en om activa-passiva. Voor accountants en belastingadviseurs natuurlijk gesneden koek, maar de gemiddelde ondernemer wordt hier zenuwachtig van. Steeds meer pakketten kiezen ervoor de gebruiker hier niet mee te vermoeien en het jargon alleen in gegenereerde rapportages terug te laten komen. Zo niet e-Boekhouden.nl, helaas.

Uitgebreide documentatie en support
Gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd met online hulpmiddelen en handleidingen. We tellen maar liefst 15 handleidingen. Elke bankkoppeling heeft zijn eigen handleiding, net als iedere module. Heel fijn zijn de vijf videotrainingen, die stap voor stap het gebruik van de omgevingen uitleggen zonder te vervallen in borstklopperij. De zeer uitgebreide knowledge base waar sommige van de moeilijkste fiscaaltechnische vragen aan bod komen is zeer welkom. Zelfs onze testvraag rond het inboeken van een zakelijk huurauto komt hier terug. En alsof dat niet genoeg is, biedt e-Boekhouden.nl een gratis online cursus boekhouden aan die is gebaseerd op deze omgeving. Grappig detail: in de cursus wordt het gebruik van fiscaal jargon ook als achterhaald neergezet.

Met al die handleidingen is de verleiding natuurlijk groot om te beknibbelen op support, maar dat valt bij e-Boekhouden.nl reuze mee. We krijgen bijna direct antwoord op al onze vragen per mail. Zelfs boekhoudkundige vragen worden kosteloos beantwoord en vrij uitgebreid beantwoord. Een flink pluspunt, wat je niet bij veel andere partijen ziet.

Scan & herken
Erg fijn zijn details als koppeling aan het KvK-register, waardoor je in veel gevallen de gegevens van relaties niet helemaal in hoeft te vullen. Gewoon zoeken met de zoekmachine, en de belangrijkste gegevens worden meteen ingevuld. Ook leuk zijn de functies om facturen automatisch te laten herkennen, via de mail in het digitale archief met gulle opslagruimte van 1Gb.

Hebben we dan geen kritiek? Helaas wel, op twee puntjes. Om met het eerste te beginnen: voor zo’n uitgebreid pakket is het wat vreemd dat er geen valutamodule in zit. Ondernemers hebben steeds vaker te maken met buitenlandse partijen die niet altijd de euro hebben, vooral Groot-Brittannië, Polen en de Scandinavische landen. Je zult dus zelf iets moeten bedenken met facturen opgesteld in buitenlandse valuta. Te doen, maar toch jammer.

Starters
Tweede punt is de kosten. e-Boekhouden.nl is uitstekend te gebruiken voor ZZP’ers, maar met het ZZP-pakket zitten we met een limiet van 240 boekingen per boekjaar, en maximaal 120 facturen. Voor bijna 14 euro per maand is dat erg beperkend. Wie geen limieten wil, is aangewezen op het standaard-pakket. Die kost echter 24 euro per maand. We moeten er wel bij opmerken dat startende ondernemers e-Boekhouden.nl gedurende 15 maanden gratis kunnen gebruiken, wat uiteraard een uitstekende deal is. Voor deze doelgroep is e-Boekhouden.nl echter ideaal. Zo start je direct met een goede boekhouding.

Bezoek website leverancier

14 reacties op “e-Boekhouden.nl”

 • Diana & Clim schreef:

  In mijn eerste ondernemingsjaar heb ik e-Boekhouden een heel jaar gratis mogen uitproberen. Alle functionaliteiten die je nodig hebt zitten in het pakket. Van offertes en factureren tot en met boekhouden en fijne overzichten. Bij boekhoudkundige vragen neem ik contact op met de helpdesk. Ik kan het iedereen aanraden.

  Prijs Gebruiksgemak
  Service Totaaloordeel
  16 personen vond(en) deze review nuttig
  Vond je deze reactie nuttig? Ja / Nee
 • Odin schreef:

  Natuurlijk is -boekhouden compatibel met Apple MAC omdat het een online programma is.
  Maar op het moment dat je je factuur sjablonen e.d. wil aanpassen heb je een probleem.

  Sorry meneer maar dit is niet zichtbaar op een MAC…..
  Dus let op dat je wel een duur Microsoft word programma moet aanschaffen om de rtf sjablonen te kunnen bewerken.

  Net even de info die ik graag vooraf had willen weten.

  Prijs Gebruiksgemak
  Service Totaaloordeel Not Rated
  11 personen vond(en) deze review nuttig
  Vond je deze reactie nuttig? Ja / Nee
 • Yara Martens schreef:

  Ik deed voorheen de boekhouding in Excel, maar de overstap naar e-Boekhouden.nl was echt een verademing. De belangrijkste functies voor mij zijn:

  – Urenregistratie
  Ik werk veel op basis van uren en kan in e-Boekhouden.nl heel gemakkelijk mijn uren noteren en direct verwerken in een factuur.
  – Bankkoppeling
  Met de automatische bankkoppeling met de Rabobank hoef ik me bijna niet meer bezig te houden met mijn boekhouding. Wanneer er geld binnenkomt of uitgaat, wordt dit automatisch gekoppeld aan een rekening en ik hoef nergens meer naar te kijken.
  – Scan&Herken/Mail&Herken
  Als ik een bonnetje heb, gebruik ik de app om het te fotograferen en in de boekhouding te plaatsen. Meteen verwerken in de boekhouding en klaar. Heel handig.
  – Producten/Diensten
  Je kan in e-Boekhouden.nl heel gemakkelijk standaard producten/diensten opnemen om die snel te factureren of een offerte te versturen.
  – Btw-aangifte
  Dit is één van de beste eigenschappen van e-Boekhouden. Je kan snel de btw-aangifte doen zonder gedoe. Ook het verwerken van de KOR kan heel makkelijk.
  – Helpdesk
  De helpdesk is gratis en ze hebben me al een paar keer goed geholpen.

  Ik vind het een super programma! Zou het iedereen aanraden.

  Prijs Gebruiksgemak
  Service Totaaloordeel
  19 personen vond(en) deze review nuttig
  Vond je deze reactie nuttig? Ja / Nee
 • Hendrik schreef:

  E-boekhouden werkt op zich wel maar hier en daar is er echt niet goed nagedacht over bepaalde functionaliteiten.

  – Lay-outs maken is echt een re-gel-rech-te RAMP. Je kunt tijdens het factureren niet zomaar ongestraft regels toe voegen want de lay-out past zich niet aan, aan het aantal factuurregels. Zo moet je dus talloze lay-outs maken voor verschillende facturen met een verschillend aantal factuurregels, en er dan ook nog eens aan denken om de juiste lay-out te selecteren nadat je het aantal factuurregels geteld hebt. Dit is echt factureren 1.0. Wat het factureren betreft kan e-boekhouden nog gi-gan-tisch veel leren van (bijvoorbeeld) factuursturen.nl maar ik denk eigenlijk wel van eender welk factureringsprogramma. Slechter dan dit kan haast niet.
  – Geen onderscheid crediteuren / debiteuren. Dit probleem is al zo vaak benoemd dat het toch wel iets zegt over e-boekhouden als bedrijf, dat men met al die opmerkingen gewoon totaal NIETS doet.
  – Offertes maken kan alleen met excl. BTW prijzen. Wil je een offerte aan consumenten incl.BTW maken dan kan dat niet (behalve het totaalbedrag dan).
  – BTW percentages lijken willekeurig gekozen te worden bij boekingen. Het is echt ontzettend goed opletten, want BTW percentages die voorgesteld worden kloppen 9 van de 10 keer niet. Zo gebruiken wij nooit het 6% BTW tarief, maar toch komt e-boekhouden telkens op de proppen met dat BTW tarief. Dit moet je dan tot vervelens toe aanpassen (niet vergeten !!).
  – De scan en herken functie maakt zoveel “fouten” dat de functionaliteit meer kwaad dan goed doet. Handmatig boeken gaat sneller dan alle fouten verbeteren. Je moet er ook nog extra voor betalen. Als het zou werken OK, maar betalen voor iets wat maar “half” werkt, dat gaat wat ver.
  – Inloggen met de nodige regelmaat niet mogelijk (wit scherm), vooral in de avonduren.
  – e-boekhouden “roept” dat het heel makkelijk is om over te stappen naar e-boekhouden, maar hoe makkelijk is het om van e-boekhouden over te stappen naar een ander boekhoudprogramma? Ik kan geen exportfunctie voor mutaties en documenten vinden. Import functies daarentegen in overvloed.
  – Bij het overzicht van “open posten” worden geen namen getoond, enkel factuurnummers en bedragen, en omschrijving, maar wie de “wanbetalers” zijn, daarvoor moet je 1 voor 1 iedere open post openen. Omslachtig.
  – Algehele look & feel doet nogal denken aan de jaren ’80, maar goed, dat vind ik dan nog het minste probleem.

  En dan het goede nieuws:
  – Bankkoppelingen en webwinkelkoppelingen werken prima.
  – Goede zoekfunctie voor mutaties, facturen e.d.
  – Handig automatisch boeken op basis van sleutelwoorden in de omschrijvingen.

  Prijs Gebruiksgemak
  Service Totaaloordeel
  21 personen vond(en) deze review nuttig
  Vond je deze reactie nuttig? Ja / Nee
 • Michelle schreef:

  Ik ben erg tevreden over E-boekhouden. Een fijn en snel boekhoudpakket dat geschikt is voor de ZZP’er maar ook voor de volwassen MKB’er. Prijs kwaliteit verhouding is uitstekend.

  Michelle

  Prijs Gebruiksgemak
  Service Totaaloordeel
  23 personen vond(en) deze review nuttig
  Vond je deze reactie nuttig? Ja / Nee
 • Alexander Nijeboer schreef:

  Het boekhoudprogramma is OK voor een start-up, maar groeit je bedrijf dan loop je snel tegen de beperkingen aan. Toen ik mijn bedrijf verkocht, eindeloos veel ellende gehad om mijn abonnement opgezegd te krijgen. En na een negatieve recensie op Trustpilot kreeg ik bovewndien een weerzinwekkende mail van de directeur. Hoe ik het in mijn hoofd haalde zijn bedrijf zo negatief te beschrijven. Als dat je aantrekkelijk lijkt, dat is e-boekhouden helemaal jouw pakket!

  Prijs Gebruiksgemak
  Service Totaaloordeel
  18 personen vond(en) deze review nuttig
  Vond je deze reactie nuttig? Ja / Nee
 • Lucas de Jonge schreef:

  Ik vind het online boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl echt een aanrader. Ik gebruik het nu ongeveer 2 jaar voor mijn eigen ICT dienstverleningsbedrijfje. In het eerste jaar van mijn ondernemersjaar kon ik het boekhoudprogramma voor een startersprijsje van volgens mij €3.95 gebruiken. Dit kan ik echt waarderen. Startende bedrijfjes moeten eerst geld verdienen voordat ze geld kunnen uitgeven.

  Nu voer ik mijn volledige administratie in e-Boekhouden.nl. Elk kwartaal kan ik met 2 klikken op de muisknop mijn Btw-aangifte automatisch versturen naar de Belastingdienst. Ook echt ideaal. Geen gedoe meer met Excel-files en alles handmatig controleren en corrigeren.

  Sinds kort hebben ik ook een compagnon en voeren we samen de bedrijfsvoering. Hij heeft ook een account om in te loggen in het boekhoudpakket. Zo kunnen we samen de boekhouding en facturen opstellen. We kunnen ook eenvoudig zien hoeveel euro we nog moeten ontvangen van onze klanten en hoeveel euro we nog moeten betalen aan crediteuren. Dit geeft ons een vertrouwd gevoel en zo komen we nooit voor verrassingen te staan.

  Een tijdje geleden moesten we het boekjaar afsluiten. Op de website van e-Boekhouden.nl staan online videotrainingen over hoe een ondernemers zijn boekjaar moet afsluiten. Door stapsgewijs de video te volgen hebben we het boekjaar goed kunnen afsluiten.

  Voor moeilijk boekingen of vragen over hoe producten op de inventaris afgeschreven moeten worden kunnen wij altijd contact opnemen met de deskundige helpdesk die niet alleen verstand heeft van het programma maar ook boekhoud technische vragen op kan lossen.

  Al met al een boekhoudprogramma met super functionaliteiten voor (startende)ondernemers & V.O.F. tegen een zeer goed tarief.

  Prijs Gebruiksgemak
  Service Totaaloordeel
  53 personen vond(en) deze review nuttig
  Vond je deze reactie nuttig? Ja / Nee
 • Elbert schreef:

  Ik lees veel reacties op het debiteuren en crediteuren bestand in e-boekhouden. Ook ik vond dit een beetje vreemd in het begin, echter in de praktijk blijkt dit geen enkel probleem te zijn, omdat het zoeksysteem goed werkt en snel de juiste relatie toont.

  Om toch onderscheid te kunnen maken en relaties te kunnen categoriseren, maak ik gebruik van nieuwsbriefgroepen. Nieuwsbrieven maken heb ik tot nu toe nog niet gedaan, maar zal dat zeker in de toekomst als marketingtool gaan gebruiken.

  Prettige functionaliteiten van e-boekhouden zijn (althans voor mij)
  1) Budgetteren met meerdere budgets
  2) Investeringen en afschrijvingen
  3) Vooraf gedefinieerde verkoopproducten/diensten, zodat niet bij elke factuur de omschrijving en de prijs ingevuld hoeft te worden.
  4) Het DMS voor toevoegen van originele digitale bron-documenten bij de boeking (een scan, foto, pdf etc.) is voor mij een plus-punt.
  5) De optie “memoriaal boekingen” kan aangezet worden, zodat ook salarisboekingen (Journaalposten) verwerkt kunnen worden..
  6) Bankboekingen importeer ik via een download van een csv bestand bij de bank. Repeterende bankboekingen kunnen via importeerregels automatisch verwerkt worden.

  Ik ben het met voorgaande reacties wel eens dat het soms goed zoeken is om de juiste functionaliteit in het pakket te vinden. De logica in de menu structuur ontgaat mij af en toe.

  Verder een tevreden gebruiker van dit pakket

  Prijs Gebruiksgemak
  Service Totaaloordeel
  25 personen vond(en) deze review nuttig
  Vond je deze reactie nuttig? Ja / Nee
 • W. van der Burg schreef:

  Ik ben eigenlijk niet zo tevreden over dit boekhoudpakket. De debiteuren en crediteuren staan allemaal door elkaar. als je 300 relatie`s hebt is dat dus waardeloos.

  Het maken van een goeie lay out voor de factuur is een ramp. een logo plaatsen, meer lukt echt niet.

  Ook als je veel regels op een factuur wil zetten is dit niet het juiste programma omdat de factuur steeds weer sluit.

  Het importeren van het bankboek gaat wel gemakkelijk af.

  Het kasboek werkt ook heel anders dan ik gewend ben. Een overzicht per maand of week heb je niet.

  Ik ga denk ik overstappen naar reeleezee
  Voor 2 tientjes maar maand meer heb je een hoop ergenis minder,

  • Herman schreef:

   Neem vast een week de tijd om je lay-outs te maken in Reeleezee want dat is daar namelijk ook geen feest…En voor je het weet ben je maandelijks extra geld kwijt omdat niet alles standaard inbegrepen is. De “leukere” features zitten altijd net even een abo hoger…

  • Renée schreef:

   Ik vond het in eerste instantie ook onprettig dat er geen onderscheid was tussen crediteuren en debiteuren (heb zelfs nog met een nummering met voorvoegsel D en C gewerkt). Totdat ik relaties kreeg die zowel debiteur als crediteur waren. Met de zoekfunctie kan ik iedereen prima terugvinden, zelfs als ik niet de hele naam weet.

   Dat je volledige de vrije hand hebt bij de factuurlay-out vind ik juist één van de pluspunten. Hoe het werkt met facturen van meer dan één pagina weet ik helaas niet, daar heb ik geen ervaring mee.

   Dan nog het kasboek: je kunt overzichten maken van elke willekeurige periode, zelfs van één enkele dag. Daarvoor kies je in ‘Grootboek’ (Kas, meestal 1000) voor ‘vrije selectie’ – kun je zelf het gewenste datumbereik ingeven. In ieder overzicht zijn begin- en eindsaldo opgenomen, handig voor de controle van het kasgeld. 🙂

   Succes!

   Prijs Gebruiksgemak
   Service Totaaloordeel
   18 personen vond(en) deze review nuttig
   Vond je deze reactie nuttig? Ja / Nee
 • Joop Klinkhamer schreef:

  Komende van het pakket Osirius is dit een weldaad, het zou alleen met een paar wijzigingen nog veel beter kunnen. Het relatiebestand is primitief en het is lastig om de relatie terug te vinden. Er kan geen scheiding worden aangebracht tussen debiteuren en crediteuren. Eén van de allerbelangrijkste dingen bij computerboekhouden is de herkenning van vooraf ingebrachte crediteuren. Dit werkt goed, maar het is niet mogelijk om tijdens het handmatig importeren van een betaalde factuur deze gelijk te merken voor dit importbestand, zodat het de volgende keer handmatig gaat. (Het is wèl mogelijk om ad-hoc een grootboekrekening toe te voegen. De btw kan bij handmatig invoeren ook niet gekoppeld worden aan een bepaalde grootboerekening, hetgeen betekent dat je goed moet opletten dat het eprcentage klopt.lEen sterk aspect is weer dat bij die
  import een boeking te splitsen is, zodat je niet je toevlucht hoeft te nemen tot memoriaalboekingen. Reconciliatie van debiteuren lukt om de een of andere reden ook niet altijd en dan is voorzichtigheid wel geboden. Al deze aspecten heb ik geruime tijd meerdere malen onder de aandacht gebracht van e-boekhouden, maar zonder resultaat. De helpdes functioneert darentegen wel heel prompt.

1 2


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik op de sterren om te beoordelen
Prijs
Gebruiksgemak
Service
Totaaloordeel

 

Top Rated