Home Acumulus

Acumulus

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
Bezoek website leverancier
Eigenschappen pakket:
 • Eenmanszaak
 • BTW-aangifte
 • 9.95 per maand
 • Website
Bekijk alternatieven:
Acumulus, een product van Siel Consultancy, weet de balans te vinden tussen het geven van controle en het bij de hand nemen van de gebruiker. Bovendien zijn de makers zich bewust van de behoefte om zo af en toe een ingewikkelde vraag voor te leggen bij een expert. Sinds onze eerdere review is het de aanbieders van Acumulus gelukt om enkele verbeteringen door te voeren, terwijl het pakket bij ons al op nummer 1 stond.

Op het eerste gezicht kan het pakket nog steeds intimiderend overkomen met zijn weliswaar opgefriste maar nog steeds sobere en qua stijl zelfs gedateerde uiterlijk. Maar achter de Spartaanse interface zit een pakket dat rekening houdt met zijn gebruikers. Probeer je een uitgave van 400 euro aan te merken als investering? Het wordt bijvoorbeeld meteen gemeld dat de belastingdienst uitgaven onder de 450 euro niet als investering ziet en dat je dus ook niet hoeft af te schrijven. Het is dus moeilijk om in de fout te gaan.

Siel heeft goed door dat de bedrijfsvoering voor ZZP’ers ingewikkeld wordt gemaakt door de vervlechting van zakelijk en privé. Het inboeken van een privédeel (bijvoorbeeld een laptop die ook thuis wordt gebruikt) is een kwestie van percentages invullen. Sinds kort heeft Acumulus ook een mobiele versie, voor ‘onderweg’. Helaas kregen wij deze op ons apparaat (een Samsung Galaxy SII met de standaardbrowser) niet goed aan de praat, en een snelle blik op het forum laat zien dat men nog hevig kampt met (technische) kinderziektes.

Voor wie snel iets wil naslaan heeft Acumulus een vraagbaak, al wordt deze wel stapsgewijs omgezet naar een wiki-platform. Dat is maar goed ook, omdat de huidige vraagbaak (een soort index) beperkt is in zijn mogelijkheden en bijvoorbeeld geen kruisreferenties biedt. Wel komen de belangrijkste thema’s (van BTW tot transport en representatiekosten) aan bod, en kun je vrij snel net dat ene regeltje opzoeken rond zakelijke etentjes, wat de regels zijn rond afschrijvingen en hoe het zit met zakelijke kilometers.

Koppelingen

Een van de grootste pluspunten is de service. Het is bij Acumulus niet alleen mogelijk vragen neer te leggen bij de beheerders of op het forum, indien nodig wordt de vraag doorgestuurd naar een door de uitgever betaalde boekhouder. Daar zitten wel limieten aan: het is de helpdesk van Acumulus die bepaalt of jouw vraag wordt doorgestuurd, en voor de beantwoording per vraag staat hooguit een half uur.

Om te testen hoe snel en adequaat er wordt gereageerd, hebben wij een vraag bij Acumulus neergelegd rond het boeken van een huurauto voor twee maanden. Met de responsiviteit zit het goed. Het antwoord van de helpdesk (de huurprijs boeken als zakelijke uitgave, de kilometervergoeding inboeken, de BTW krijg je niet terug omdat het geen zakelijke auto is) kwam binnen 8 minuten in onze mailbox, en ook op onze vervolgvraag werd snel gereageerd. We juichen deze functie zeker toe. Verwacht geen uitgebreid advies op maat, maar eenduidig en to the point antwoord.

Gezien de prijs zou meer dan dat ook teveel van het goede zijn, want Acumulus biedt nog steeds de beste prijs/kwaliteit-verhouding in de markt. Voor €9,95 p/m krijg je met Acumulus dus echt waar voor je geld. Het pakket doet niet álles (loonadministratie ontbreekt bijvoorbeeld), maar doet precies dat wat eenmanszaken en kleine bedrijven nodig hebben.

4/5 (5)

Beoordeel

4/5 (5)

85 reacties op “Acumulus”

 1. peter Slump:

  Kan acumulus MT940 direct importeren en kan je rechtstreeks betalingen uitvoeren via de bank (ABNAMRO)?

  • Bert-Jan Wiegeraad:

   Acumulus kent alleen import van CSV-bestanden. Je kunt van elke bank in Nederland bankmutaties inlezen. Je kunt geen SEPA-excasso-bestanden maken maar wel SEPA-incasso-bestanden.

 2. Rene Romijn:

  Inmiddels ruim een jaar een zeer tevreden gebruiker van Acumulus. Voor ZZP’ers is dit toch echt wel een bijzonder prettig pakket. en als er iets onduidelijk is dan is je vraag op het forum altijd erg snel en vriendelijk beantwoord. Zelfs ook een keer telefonisch hulp gekregen in de avond uren en dit allemaal zonder extra (verborgen) kosten. Kunnen andere bedrijven best van leren.

  Ik raad het iedereen aan.

 3. h groen:

  nog een nadeel: bij geimporteerde bankmutaties, verwerken daarvan blijf je in de popup alle bankmutaties zien. Dus je ziet niet welke al wel of niet gedaan heb. pas als je opnieuw probeert een reeds verwerkte mutatie te verwerken krijg je een foutmelding.
  ook is het erg raar dat je bij een betaalde rekening, naar de originele rekening moet en dan de datum moet veranderen. Dat kan je veel beter doen vanuit je bankboek, op moment dat betaald wordt, de bankmutatie verwerken en dan de openstaande factuur automatisch laten afvinken.

  • Bert-Jan Wiegeraad:

   Webmaster. Ik krijg een beetje een onbestemd gevoel bij deze “commentator”. Doet hij dit op verzoek van een concurrent?

 4. h groen:

  Pakket ziet er goed uit met een hele groot nadeel: het kan geen eens een beginbalans automatisch maken vanuit het vorig boekjaar. Dus het oude afsluiten en de openstaande posten doorzetten als beginpostn naar het nieuwe jaar. Werkelijke onbegrijpelijk dat je dit handmatig moet doen.

  • Bert-Jan Wiegeraad:

   Hier is een goede reden voor. Het beginsaldo overnemen vanuit het vorige jaar is onhandig als je het jaar nog niet hebt afgerond en bovendien klopt het eindsaldo niet altijd. Door expliciet het goede beginsaldo in te voeren, weet je dat het jaar goed is gestart en er geen fouten van vorig jaar zijn overgenomen. Dit geldt ook voor de BTW e.d. Openstaande facturen worden automatisch overgenomen op de nieuwe balans.

 5. gerard van schaik:

  Goedemorgen ik heb ook een vraag leest het programma ook facturen van een ander systeem in en is het geschikt voor de musicus dus kunstenaar ??? ik maak gebruik van mijn eigen CRM systeem i.v.m boekingen bands offerte/overeenkomst/factuur dit omdat ook daaraan gekoppeld zijn de artiesten/bands.
  ik heb nog wel andere vragen maar eerst deze dit i.v.m dat ik wil overstappen per 1 januari 2016

  Ik hoor het graag.

  • Bert-Jan Wiegeraad:

   Acumulus kan van diverse pakketten facturen importeren in CSV-formaat. Er is ook een standaard CSV-formaat om facturen te importeren. Stuur anders even een mailtje via https://www.siel.nl/contact/ dan kijken we daar verder naar.

 6. Iris:

  Hoi, is het mogelijk om met Acumulus een totaal overzicht van al je gemaakte uren te krijgen? Hiermee bedoel ik voornamelijk dat ik wil controleren of ik aan het minimum aantal uren kom voor een zelfstandig ondernemer. Voor zover ik kan zien kun je alleen overzicht zien van een dossier?

  • Bert-Jan Wiegeraad:

   Acumulus geeft speciaal voor dit doel ook een totaaloverzicht. Je kunt dit toevoegen aan het homescherm zodat dit altijd direct zichtbaar is. Tevens geeft Acumulus een prognose van het aantal uren voor het hele jaar.

 7. Bert-Jan Wiegeraad:

  Acumulus levert een complete jaarrekening maar niet in SBR-formaat. Bij een BV wordt hiervoor meestal de hulp van een boekhouder gevraagd.

 8. Bas:

  Kan ik met deze software ook publicatiestukken genereren die ik kan deponeren bij de kvk (sbr)? het gaat in mijn geval om een kleine bv die nagenoeg geen omzet heeft (waardoor accountant al snel een te grote kostenpost is)

Geef een reactie

Klik op de sterren om te beoordelen