Home FicsBook

FicsBook

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
Bezoek website leverancier
Eigenschappen pakket:
 • Eenmanszaak
 • BTW-aangifte
 • Vanaf 8.75 per maand
 • Website
Bekijk alternatieven:
FicsBook, een boekhoudpakket van Ficsus.nl, is een strak vormgegeven, uitgebreide en ondanks dat zeer betaalbare boekhoudomgeving gericht op ZZP’ers. Daarbij is FicsBook bijzonder toegankelijk voor ondernemers die het liefst zo min mogelijk bezig zijn met de boekhouding en zo veel mogelijk met ondernemen.

Bij de eerste inlog vraagt FicsBook om je rechtsvorm, startjaar boekhouding en om de gegevens van je zakelijke rekening. Het platform is met alle Nederlandse banken te koppelen, en de makers bieden een zelflerende omgeving: Nadat je bijvoorbeeld zelf een afschrijving naar KPN als telefoonkosten hebt verwerkt, wordt dit de volgende keer automatisch aan je voorgesteld. Dat soort automatisering is een terugkerend thema bij FicsBook, want hoe meer informatie je hebt ingevoerd des te meer stappen je in het vervolg kunt overslaan. Heb je een standaarddienst die je bij herhaling aan opdrachtgevers verkoopt? Eén keer invoeren en je kunt hem via een drop-downmenu eenvoudig toevoegen aan facturen. Vast urentarief? Zelfde truc.

Na het invoeren van de gegevens kom je op het hoofdscherm van FicsBook. Drie grote roze knoppen laten je inkomsten, uitgaven of interne overboekingen uitvoeren. Daaronder kun je via tabbladen naar het centrale dashboard, mutaties, bank, btw, balans en winst/verlies. Rechtsonder krijgt de gebruiker toegang tot de andere functies waar ondernemers (vaak helaas) niet onderuit komen, te weten rittenregistratie, relatiebeheer en urenregistratie, gevolgd door de kopjes ‘producten’ (dat wil zeggen de producten die de gebruiker biedt aan zijn of haar klanten), opties en support.

De presentatie is erg fris en modern, met een vloeiend verloop van pagina’s. Wie bijvoorbeeld een nieuw inkomen invoert, krijg een keurig pop-upschermpje die zich over uw scherm uitrolt. Dit oogt niet alleen vriendelijker dan het openen van een heel nieuwe pagina, maar zorgt er ook voor dat navigeren niet nodeloos ingewikkeld wordt. Helaas heeft Ficsbook wel last van nukken. Zo is ons al een paar keer overkomen dat het bericht ‘de pagina wordt geladen…’ blijft hangen en stevig in de weg zit.

Factuurmodule
Een speciale vernoeming verdient de factuurmodule in FicsBook. Hoewel deze ietwat is verstopt onder ‘instellingen’ (een aparte sectie hiervoor zou volgens ons logischer zijn geweest), kun je hiermee heel eenvoudig standaardfacturen laten genereren, inclusief huisstijl en logo’s. Eenmaal aangemaakt is het trouwens wel een beetje opletten, want om een factuur te verwijderen moet je apart naar het tabje ‘mutaties’ gaan.

In eerste instantie vereist FicsBook een kleine gewenningsperiode, en ook gebeurt lang niet alles automatisch. Privédeel voor je laptop opgeven? Dat zal je helaas zelf handmatig moeten berekenen en in de boeking moeten zetten. Een kleine moeite, maar de factuur klakkeloos overtikken is er dus niet bij.

Wel kent FicsBook naast een steekwoord-vraagbaak ook een verzameling prima handleidingen die stap voor stap en duidelijk uitleggen hoe je bepaalde dingen moet doen. Jammer dat deze nog ietwat verstopt zit: Wie namelijk via de dashboard naar ‘service’ gaat, wordt naar de pagina ‘klantenservice’ geleid. Hier staat alleen op het eerste gezicht geen handleiding. Daarvoor moet bovenin de navigatiebalk opnieuw op ‘klantenservice’ worden geklikt, wat toch wat tegennatuurlijk is.

Maar ondanks dit soort zeer kleine schoonheidsfoutjes blijft FicsBook een van de beste online boekhoudpakketten voor ondernemers. Het grootste voordeel hebben we namelijk nog niet genoemd: de prijs. Al voor €8,75 per maand kun je aan de slag, waarmee het direct een van de voordeligste online boekhoudprogramma’s is. Het goedkoopste pakket gaat tot 20 mutaties per maand, en voor veel ondernemers zal dit genoeg zijn. Wie meer nodig heeft, hoeft nog steeds geen bank te beroven, want onbeperkt muteren kan al vanaf 12,50 kan al opwaarderen. En dan kun je ook nog eens 35 dagen gratis proberen.

4.11/5 (3)

Beoordeel

4.11/5 (3)

7 reacties op “FicsBook”

 1. Jeroen:

  Ficsbook is voor mij een ontzettend handig hulpmiddel bij het ondernemen. De boekhouding vind ik niet het leukste gedeelte, ik was dus op zoek naar een makkelijk boekhoudpakket waardoor de boekhouding sneller gaat. Daarnaast moest het ook niet te duur zijn. Ficsbook voldoet volledig aan mijn eisen. Ik ben tot nu toe erg tevreden in ieder geval!

 2. Tom Jaspers:

  Beste Michel, goed dat je vindt dat het er leuk en verzorgd uitziet! We hebben er ook echt ons best op gedaan. Ook blij dat het enige minpunt de telefonische ondersteuning betreft. Hier hebben we namelijk bewust niet voor gekozen en kunnen zo ook prijzen laag houden (8,75 p/m!). We doen geen concessies in kwaliteit (de antwoorden zijn altijd compleet en volledig) maar het antwoord kan iets langer duren. Voordeel is wel dat u het direct “op papier” heeft. Beseft u overigens wel dat onze klantenservice (statistisch) gemiddeld binnen 2 uur alle vragen beantwoordt. Vaak zelfs binnen een kwartier. 🙂

  We zijn u graag van dienst – mocht het zo zijn dat we van meer klanten deze vraag krijgen dan zouden we kunnen overwegen een duurdere versie aan te bieden mét telefonische ondersteuning. We staan overal voor open.

  Hartelijke groet,
  Tom

  Klantenservice Ficsus.nl

 3. michel deters:

  heb er naar gekeken en ziet er idd leuk en verzorgd uit. Enige min punt vind ik een gebrek aan telefonische ondersteuning. Er staat een tel.nr. vermeld op hun site maar die kunnen ze beter achterwege laten want telefonisch zijn ze niet te bereiken.
  Elke vraag dien je via email te mailen waarop het vrij lang duurt voordat je antwoord krijgt.
  Als ik dat vergelijk met bv e-boekhouden, yuki etc is dit velen malen beter geregeld. Wat mij betreft zou Ficsus daar nog wel slagen in kunnen maken!

 4. Wilma van ANdel:

  Ik gebruik als ZZP-er Ficsus al voor het 4e jaar en ik vind het een geweldig programma. Echt, een kind kan de was doen. Alles wordt goed uitgelegd, er zijn goede controles ingebouwd en er zit alleen maar dat in wat je nodig hebt voor een eenvoudige maar sluitende boekhouding. Voor mij het het systeem twee nadelen: A) PIN-mutaties kunnen niet geïmporteerd worden vanuit de bank omdat het een verzamelboeking betreft; B) de velden die je op de factuur in kunt vullen zijn voor mij te beperkt. Ik zou graag zien dat het aantal velden wordt uitgebreid en dat deze zelf benoemd kunnen worden. Ik heb vanuit de zorg met veel registraties te maken en die kan ik niet kwijt. Als laatste wil ik de helpdesk benoemen die zeer snel en in Jip en Janneke taal service biedt. Over de prijs hoeven we het niet te hebben. Voor 15 euro incl. heb je een zeer goed pakket!

 5. Elise:

  Zeer goede ervaringen met FicsBook (en met de klantenservice). Hoewel ik eerst twijfelde omdat boekhouden niet echt iets voor mij is toch geprobeerd. Heb me echt verbaasd over het gemak. Vragen worden ook zeer snel beantwoord, aanradertje dus.

 6. Sander van Loosbroek:

  Fijne site en direct aan de slag gegaan met de top 2 uit jullie lijstje voor ZZP’ers. Met Ficsbook liep ik tegen het probleem aan dat je bij het aanmaken van een nieuwe uitgave wel een passende mutatie van een bank aan kon koppelen maar dat deze erbij opgeteld werd in plaats van verrekend. Niet bruikbaar dus, jammer want verder een mooi pakket.

  • Tom Jaspers:

   Beste Sander,

   Vervelend dat je een probleem hebt ervaren met FicsBook. Ik denk echter dat e.e.a. berust op een misverstand of onduidelijkheid. Onze koppeling met bankmutaties is zeer grondig getest en wij hebben tot nu toe ook nog geen andere klanten gehad met dergelijke problemen. Heb je destijds contact gezocht met onze klantenservice? Uiteraard zijn alle misverstanden er om op te lossen, dus we helpen je graag (alsnog).

   We zijn je graag van dienst.

   Groet,
   Tom
   Klantenservice Ficsus.nl

Geef een reactie

Klik op de sterren om te beoordelen