Home Je inkomen middelen om belastinggeld terug te krijgen
inkomen middelen

Als je inkomsten de afgelopen drie jaar erg wisselend zijn geweest, is de kans groot dat je meer belasting hebt betaald dan noodzakelijk. Zou je in een tijdsbestek van drie jaar dezelfde inkomsten hebben gehad, maar dan gelijkmatig verdeeld, dan zou je hoogstwaarschijnlijk minder hoeven te betalen. Gelukkig is hier nog een oplossing voor. Je kunt in deze situatie namelijk je inkomen middelen. In dit geval wordt de belasting berekend die je had moeten betalen wanneer je inkomen wel gelijk verdeeld was over de drie jaren. Als dan blijkt dat je te veel hebt betaald, kun je dit geld terugkrijgen van de Belastingdienst.

Een voorbeeldje: stel je inkomen over de afgelopen 3 jaar is achtereenvolgens €30.000, €40.000 en €50.000. Gemiddeld is dit €40.000 per jaar. Wanneer je je inkomen over deze periode middelt, wordt gedaan alsof je inkomen ieder jaar €40.000 is geweest.

Wanneer is het verstandig om je inkomen te middelen?

Heb je het ene jaar minder gewerkt dan het andere jaar? Dan kunnen de verschillen zo groot zijn dat het een goed idee is om je inkomen te middelen. Ook als je een ontslagvergoeding hebt gehad of na je studie fulltime bent gaan werken, kan het een goed idee zijn om een verzoek om middeling in te dienen. Kortom, als er grote verschillen in je inkomen van de afgelopen drie jaar zaten, dan doe je er goed aan om eens na te gaan wat het middelen van je inkomen jou kan opleveren.

Hoe bereken je wat je terug kunt krijgen?

Je kunt berekenen hoeveel je te veel aan belasting hebt betaald door deze stappen te volgen op de website van de Belastingdienst. Hoe je precies moet berekenen hoeveel belasting je terug kunt krijgen, is afhankelijk van je situatie. Door het stappenplan op de website van de Belastingdienst te volgen, wordt het berekenen van de belastingteruggaaf vrij eenvoudig. Houd er wel rekening mee dat je alleen belasting terugkrijgt als het verschil meer dan € 545 is. Wil je het inkomen middelen en bedraagt het verschil minder dan € 545, dan zul je helaas geen belastinggeld terugkrijgen.

Een verzoek om inkomen middelen indienen

Blijkt dat je geld terug kunt krijgen? Dan kun je een verzoek voor middeling indienen. Je geeft hierin aan voor welke jaren je het inkomen wilt middelen. Houd er rekening mee dat dit altijd drie achtereenvolgende jaren moeten zijn. De Belastingdienst zal zelf nog een berekening maken. Je hoeft de berekening die je eerder hebt gemaakt dus niet mee te leveren als je een verzoek inkomen middelen indient. Het verzoek om middeling dient altijd uiterlijk drie jaar (36 maanden) nadat je de definitieve aanslag van het laatste jaar hebt ontvangen te worden ingediend. Binnen acht weken na het indienen van het verzoek ontvang je een bericht van de Belastingdienst.

Ook een boekhouder kan je helpen om je inkomen te middelen

Wil je je inkomen middelen, maar kom je er zelf niet helemaal uit? Dan kan het ook een goed idee zijn om eens contact op te nemen met een boekhouder. Zeker als er sprake is van grote inkomstenverschillen in de afgelopen jaren, kan dit de moeite waard zijn. Als je al een boekhouder hebt die je aangiften verzorgt, is het aan te raden om eens contact op te nemen met je boekhouder. Je boekhouder kan je dan meer advies geven over het middelen van je inkomen.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel

Timo Bruinsel

Fiscalist

Fiscalist Timo Bruinsel rondde in 2015 zijn bachelor opleiding fiscaal recht af aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Na het behalen van zijn bachelor is hij door gaan studeren voor zijn master fiscaal recht aan Nyenrode. Naast het studeren is Timo ook werkzaam als fiscalist met specialisatie procesoptimalisatie.