Home Rompslomp

Rompslomp

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
Bezoek website leverancier
Eigenschappen pakket:
  • Eenmanszaak
  • BTW-aangifte
  • 15.00 per maand
  • Website
Bekijk alternatieven:
Rompslomp is het soort boekhoudpakket dat we graag zien: uiterst eenvoudig in gebruik, overzichtelijk en, ahum, geen rompslomp. De uitgever heeft duidelijke keuzes gemaakt als het gaat om de doelgroep en functies. In plaats van foefjes die op papier erg leuk staan maar in de praktijk niet zo goed werken, kiest Rompslomp slechts voor twee eenvoudige gimmicks waar je amper mee de fout in kunt gaan. Wel zouden we graag een iets snellere respons willen van de helpdesk, die bovendien best wat uitgebreider mag.

Bij de eerste inlog is het bij Rompslomp meteen helder wat je kunt doen. De indeling is standaard voor zowat alle kleine boekhoudpakketten die tegenwoordig online zijn: links, verticaal, de boekhoudkundige acties, terwijl je bovenin horizontaal de instellingen van de omgeving zelf hebt. De layout is strak, overzichtelijk en de bediening is prettig. Het enige slordigheidje, en dit is echt klein bier, is dat het oranje instellingenmenu het boekhoudmenu in onze browser (Chrome) en met onze resolutie op standaard-vertoning deels overlapt.

Alles wat je in principe nodig hebt, is bereikbaar vanaf het boekhoudmenuutje en je hoeft nimmer door te klikken. Facturen, offertes, uitgaven, urenregistratie, de schoenendoos en contacten zijn met een klik bereikbaar. De functies zelf zijn ook intuïtief. Van een leercurve is absoluut geen sprake, en dat is een groot goed. De mogelijkheden zijn beperkt tot het minimum dat de eenpitter nodig heeft. Dat is alleen maar positief. Te veel boekhoudpakketten willen naast ZZP’ers ook kleine bedrijven faciliteren. Gevolg: het pakket wordt té ingewikkeld voor bedrijven met een eenvoudige boekhouding. Rompslomp heeft dat probleem dus helemaal niet.

Drie functies verdienen een bijzondere vermelding. Om te beginnen is er de schoenendoos waar je, al dan niet ingescande, documenten in kwijt kan. Deze is namelijk geïntegreerd met Dropbox, waardoor het uploaden van bestanden meteen en zonder nodeloos geklik kan. Nog beter is dat je de documenten meteen vanaf dit scherm kunt inboeken. Waar je in het verleden het document apart in een venster geopend moest hebben, krijg je deze binnen de omgeving van Rompslomp direct voor je neus. Hier is geen poging gedaan om franje als tekstherkenning toe te passen, dus het zal handmatig moeten. Maar ze hebben er wel voor gezorgd dat dit zo pijnloos mogelijk kan. En dat is een plus: technologieën waarmee je automatisch facturen kunt inboeken juichen we natuurlijk toe, maar te vaak werken ze niet goed waardoor je terug moet om te corrigeren. Dan is het faciliteren van het handmatig inboeken een goede optie en dit heeft Rompslomp uitstekend geïmplementeerd.

Ten tweede is er de mobiele ondersteuning, toch heel fijn voor ZZP’ers die veel op pad zijn en snel even een factuur naar een klant willen sturen. Dat kan via een mobiele website of een app voor Android of iPhone. De interface is goed aangepast op smartphones, dus geen constant gescroll of gezoom zoals sommige andere pakketten dat helaas wel hebben. Een pluim op dat punt dus.

De derde functie is de contactenpagina. Deze is gekoppeld aan het bestand van de Kamer van Koophandel. Zoek je een bedrijfsnaam, dan krijg je direct de overige informatie op je scherm: adres, KvK-nummer, enzovoorts. Het is wederom een detail die het leven van de ondernemer makkelijker maakt. Het enige dat wat ons betreft ontbreekt, is het BTW-nummer. Dat is toch wel een minpuntje. Op de facturen die je in Rompslomp aanmaakt is hier ook geen apart veld voor, en dat is jammer.

Waar onze kritiek iets scherper is, is de servicedesk. Laten we eerst iets helder maken: waar nodig heeft Rompslomp linkjes staan naar artikelen van de belastingdienst waar boekhoudvragen worden aangesneden. Rompslomp biedt ook online handleidingen aan die snel zijn te raadplegen. Maar die zijn, net als de helpdesk, alleen voor puur gebruikstechnische vragen. Er is geen forum waar gebruikers elkaar kunnen helpen. Je bent dus op jezelf aangewezen als je niet zeker weet hoe je een a-typische factuur (de beruchte huurauto bijvoorbeeld) moet inboeken. Daarnaast is de helpdesk ook niet bepaald snel: wij verzonden een zeer eenvoudige vraag op maandagochtend, en pas dinsdagmiddag hadden we antwoord in onze mailbox. Dat moet toch sneller kunnen.

Qua prijs zitten we in dubio. Je kunt al Rompslompen voor 5 euro per maand (ja, er is ook een gratis variant, maar daar kun je alleen offertes en facturen mee maken), maar die mist toch weer nét die functie waar ZZP’ers de gang naar de psycholoog voor moeten maken: BTW-overzichten. Voor echt boekhouden is Rompslomp Pro toch wel het minimum, en dan ben je 15 euro per maand kwijt. Dat is nog steeds niet buitengewoon veel, maar het is ook weer niet het allergoedkoopste pakket in zijn klasse. Er zijn pakketten die voor die prijs bijvoorbeeld ook boekhoudkundige hulp bieden. Wat ons betreft kan Rompslomp een van deze dingen doen om verder te verbeteren: Meer service en boekhoudkundige ondersteuning aanbieden, of de prijs laten zakken. Tot die tijd is Rompslomp een uitstekend pakket, maar nét niet absolute top.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel

Nog geen beoordelingen

Geef een reactie

Klik op de sterren om te beoordelen