Home Gratis boekhoudprogramma’s voor ondernemers. Verstandig of niet?
Gratis boekhoudprogramma’s voor ondernemers. Verstandig of niet?

Er komen steeds meer gratis boekhoudprogramma’s op de markt. Is gratis een reële optie voor ondernemers?

Er zijn diverse gratis boekhoudprogramma’s op de markt. In ons overzicht van gratis boekhoudprogramma’s lees je reviews van verschillende pakketten. Maar pas op: bij gratis boekhoudprogramma’s zit er bijna altijd een addertje onder het gras. Hoe? Dat hangt meestal af van de achtergrond van de leverancier en de manier waarop zij hun geld verdienen.

1. Freemium gratis boekhoudprogramma’s

Freemium is een samenvoeging van ‘free’ en ‘premium’. Aanbieders van een freemium boekhoudprogramma bieden een gratis versie met een beperkte functionaliteit. Abonnees die behoefte hebben aan meer geavanceerde opties, kunnen deze tegen betaling afnemen. Omdat de aanbieders met deze premium opties hun geld verdienen, wordt de gebruiker soms op een irritante wijze naar betaalde opties geduwd.

Sommige pakketten bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om facturen aan te maken, maar plaatsen heel groot de naam van het boekhoudpakket op die factuur. Dat ziet er natuurlijk niet erg professioneel uit, en moet de klant daarom verleiden tot het afsluiten van een betaald abonnement. Andere pakketten plaatsen advertenties in het boekhoudpakket die dusdanig in de weg zitten dat de gebruiker opnieuw gedwongen wordt om over te stappen naar een betaalde variant. De betaalde freemium variant is in de praktijk vaak duurder dan de concurrentie, of biedt minder gebruiksgemak.

2. Gratis boekhoudpakketten in ruil voor marketing

Andere aanbieders van gratis boekhoudprogramma’s hopen met gratis pakketten een bestand op te bouwen dat zij vervolgens met advertenties kunnen bestoken. Personen die een abonnement nemen op een dergelijke pakket geven middels de kleine lettertjes toestemming om benaderd te worden door “zorgvuldig geselecteerde partners”. Volgens de wet moeten deze aanbieders die expliciet vermelden (het mag niet in de kleine lettertjes staan), maar niet iedereen houdt zich daaraan.

Business Compleet biedt een gratis online boekhoudpakket in samenwerking met Alfa Accountants en Adviseurs. Mocht je later dus behoefte hebben aan hulp van een boekdhouder, zit je op voorhand vast aan deze sponsor.

3. Gratis boekhoudprogramma’s met betaalde ondersteuning

Een derde groep van gratis boekhoudpakketten wordt gevormd door pakketten waarbij de software gratis beschikbaar is maar waarbij je moet betalen voor ondersteuning. Dit model is een variant op het eerste model. In dit geval betaal je echter niet voor de extra modules maar voor de mogelijkheid om een vraag te stellen.

Valkuilen van gratis boekdhoudprogramma’s

De vraag of jouw bedrijf genoeg heeft aan een gratis boekhoudprogramma verschilt van geval tot geval. Hou in ieder geval rekening met de volgende valkuilen:

  • Bij boekhoudprogramma’s vergt het opzetten van de administratie vaak het meeste tijd. De betere betaalde programma’s nemen de ondernemer hierbij aan het handje en besparen je daarmee fors veel tijd. Juist in de beginfase van je bedrijf kan je die tijd waarschijnlijk beter gebruiken.
  • Als je gebruik maakt van een (externe) boekhouder, werkt deze meestal al met een bepaald pakket. Soms zitten de kosten van het boekhoudprogramma dan bij de kosten inbegrepen.
  • Bekijk vooraf hoe groot de kans is dat je behoefte gaat krijgen aan betaalde diensten, en reken dan nogmaals uit hoeveel het pakket in dat geval gaat kosten. In bijna alle gevallen is een gratis pakket met betaalde toevoegingen duurder dan een compleet betaald pakket. Datzelfde geld ook voor een pakket dat op voorhand al aan één administratiekantoor/accountant is gebonden zoals bij Business Compleet het geval is.
  • Denk vooraf na over de overstapkosten van een boekhoudpakket: is het eenvoudig om later over te stappen op een andere aanbieder? Kan je bijvoorbeeld alle data eenvoudig exporteren naar een standaard bestand, of ben je daarvoor afhankelijk van de welwillendheid van de leverancier?
  • Kijk bij de keuze voor het boekhoudprogramma niet alleen naar het hier en nu maar neem ook je toekomstplannen mee. Sommige pakketten zijn bij uitstek geschikt voor ZZP-ers die voorlopig ZZP-er blijven, andere pakketten groeien juist goed mee als je onderneming groter wordt.

Vergelijk gratis boekhoudpakketten.
Vergelijk boekhoudpakketten speciaal voor ZZP-ers.
Vergelijk boekhoudpakketten voor boekhouden zonder accountant.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel