Home Business Compleet Social Bookkeeping

Business Compleet Social Bookkeeping

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
Eigenschappen pakket:
Bekijk alternatieven:
Business Compleet komt niet verder dan een goedbedoelde eerste poging om een boekhoudpakket aan te bieden. In verhouding tot andere gratis pakketten presteert Business Compleet redelijk, maar het kan nog niet tippen aan het gebruiksgemak van de betaalde concurrentie. Het pakket lijkt bovendien vooral de business van een accountantskantoor te moeten aanjagen.

Business Compleet is een online informatieplatform voor ondernemers. Voor het boekhoudpakket heeft de website samengewerkt met een accountantskantoor (Alfa Accountants) en een software ontwikkelaar. Het is meteen duidelijk dat geen van die partijen ervaring heeft met het bouwen van een boekhoudpakket want het loopt allemaal niet soepel.

Factuur aanmaken
Bij het aanmaken van een nieuwe factuur kunnen we keurig een nieuwe relatie invoeren. Daar stuiten we meteen op een slordigheid: per relatie is ruimte voor een factuuradres en bezoekadres. We kiezen ervoor om alleen een factuuradres in te voeren, maar dan weigert het systeem om onduidelijke redenen deze op te slaan. Het blijkt dat we bij het bezoekadres de woonplaats verplicht moeten invoeren, maar waarom blijft onduidelijk. De factuur zelf kunnen we alleen uitprinten: per e-mail verzenden blijkt niet mogelijk.

Benzine bon: relatie verplicht
Volgende test: We hebben getankt en willen het bonnetje hiervoor invoeren. Een scan van het bonnetje kunnen we eenvoudig uploaden en bij de boeking opslaan. De boeking zelf kunnen we alleen inboeken als inkoopfactuur, waarbij we verplicht een factuurnummer, vervaldatum en crediteur moeten aanmaken. Dat is natuurlijk nodeloos ingewikkeld voor een simpele uitgave, en andere pakketten lossen dat beter op. Bovendien weigert het systeem om onze boeking op te slaan en loopt uiteindelijk vast waarna we de pagina moeten verversen om verder te kunnen.

Zelf afschrijven
Als laatste test boeken we een investering (aankoop nieuwe auto) in. De inkoopfactuur wordt moeiteloos ingeboekt, maar de afschrijvingen moeten we verder zelf regelen. Juist bij dat soort zaken kan een boekhoudpakket de ondernemer helpen om de afschrijvingen snel in te boeken.

Onleesbare helpvensters
Wanneer we hulp nodig hebben bij het invoeren van gegevens, toont het systeem een venster wanneer we met de muis boven een veld blijven hangen. Helaas is dat helpveld niet altijd leesbaar omdat het buiten het venster valt, en ook bij foutmeldingen gaat dat op verschillende plekken fout. Tot slot begrijpen we simpelweg niet wat het systeem probeert te vertellen met opmerkingen als “Het factuurtotaal wordt gelijk gemaakt aan het totaal van de factuurregels. Wilt u doorgaan?” Wellicht dat dat voor een ervaren boekhouder gesneden koek is, maar als ondernemer raken we hier de weg kwijt.

Gratis: het addertje
Bij aanbieders van gratis boekhoudpakketten is het altijd zoeken naar het addertje onder het gras. In het geval van Business Compleet vinden we meerdere zaken die vragen om aandacht. Business Compleet is een advertentiefuik om ondermeer diensten van accountants, mobiele providers, verzekeraars en incassodiensten te slijten. Om ons te registreren voor het boekhoudpakket moeten we een eindeloos formulier invullen en waarbij we toestemming geven om onze gegevens te gebruiken voor commerciële doeleinden.

In het boekhoudpakket staat een knopje “vraag accountant om hulp” die doorverwijst naar de (betaalde) adviseurs van Alfa Accountants. Vanwege de relatie met Alfa Accountants, heeft Business Compleet er in theorie belang bij om zoveel mogelijk klanten bij de accountant aan te brengen. Dat staat lijnrecht tegenover het belang van de gebruiker: die zoekt juist een pakket met een groot gebruiksgemak waarbij dure adviseurs overbodig zijn.

Stilzwijgend contract
In de algemene voorwaarden treffen we nog een risico: Business Compleet behoud zich het recht voor om in te toekomst een vergoeding te vragen voor het pakket. Het is begrijpelijk dat de firma dat in de voorwaarden zet. We vinden het echter niet fraai dat het invoeren van een tarief in een nieuwsbrief gecommuniceerd zal worden en dat we dan stilzwijgend akkoord gaan. Wie de nieuwsbrief dus niet leest, blijkt opeens vast te zitten aan een contract.

Bovendien gaat Business Compleet veel verder dan andere boekhoudpakketten bij het ontkennen van elke aansprakelijkheid (bijvoorbeeld wanneer het boekhoudplatform onvoldoende beveiligd blijkt), hoewel we ons afvragen of die bepalingen bij grove nalatigheid ook voor de rechter stand zullen houden.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel

Nog geen beoordelingen

2 reacties op “Business Compleet Social Bookkeeping”

 1. Peter:

  We zijn nu weer een tijd verder en BC heeft bovenstaande problemen nog steeds niet opgelost. Een benzinebonnetje inboeken moet een kwestie kunnen zijn van seconden…

 2. TK hergebruik:

  Business Compleet heeft mij zwaar teleurgesteld.
  Na 6 maanden worstelen met de software zonder ENIGE
  support heb ik de relatie maar beëindigd. Hopeloos bedrijf
  en een SCHANDE voor het boekhoud-vak.

Geef een reactie

Klik op de sterren om te beoordelen