Home GnuCash

GnuCash

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
GnuCash is gratis offline boekhoudsoftware die zich richt op particulieren en kleine ondernemingen.

Open source
De naam GnuCash verwijst naar het computerprogramma GNU, een besturingssysteem zoals Windows, met als belangrijkste verschillen dat GNU gratis is en dat iedereen de software mag aanpassen. De makers van GNU staat tevens aan de wortels van een intellectuele stroming die zich inspant voor een vrije stroom van ideeën door vrije informatie en software.

Omdat GnuCash wordt ontwikkeld door ‘de gemeenschap’ en vrij beschikbaar is, heeft het geen eigenaar waar je als gebruiker kunt aankloppen voor ondersteuning. Bij GnuCash merk je dat bijvoorbeeld wanneer je de sofware de eerste keer wilt instellen. Daarvoor zijn zogenaamde tutorials (stappenplannen) ontwikkeld, maar dat zijn in praktijk niet meer dan tekstbestanden met instructies.

Gekunstelde vertaling
GnuCash is beschikbaar in 21 talen, inclusief Nederlands, al komen de vertalingen soms wat gekunsteld over. De documentatie is bovendien veelal in het Engels opgesteld.

De software kan in theorie banktransacties importeren, maar daarvoor moet je die wel eerst omzetten naar het OFX formaat (lees hier hoe dat werkt). Bovendien stuit je regelmatig op functionaliteiten die duidelijk voor particulieren zijn bedoeld, zoals de mogelijkheid om beurskoersen in te laden.

Als je dergelijke rariteiten voor lief neemt, kom je uit bij een pakket waarmee je prima dubbel kunt boekhouden. Bovendien kent het pakket een loyale gemeenschap van ontwikkelaars en sympathisanten, waardoor het continu wordt doorontwikkeld.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel

Nog geen beoordelingen

Eén reactie op “GnuCash”

 1. Bert de Ruiter:

  Ik werk nu met dalilex cash personal.
  Dat werkt alleen onder Windows
  Nu ga ik een Apple pc aanschaffen
  Voor m’n privé administratie en administratie voor een kleine VVE , van vijf appartementen heb ik een eenvoudig pakketje nodig om de uitgaven en inkomsten gerubriceerd te kunnen registreren.

  Is dar gnu cash daarvoor geschikt ?
  Ik lees dat dat gratis is . Klopt dat .

  Ik hoor het graag

  Vr. Groet

Geef een reactie

Klik op de sterren om te beoordelen