Home GnuCash

GnuCash

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
GnuCash is gratis offline boekhoudsoftware die zich richt op particulieren en kleine ondernemingen.

Open source
De naam GnuCash verwijst naar het computerprogramma GNU, een besturingssysteem zoals Windows, met als belangrijkste verschillen dat GNU gratis is en dat iedereen de software mag aanpassen. De makers van GNU staat tevens aan de wortels van een intellectuele stroming die zich inspant voor een vrije stroom van ideeën door vrije informatie en software.

Omdat GnuCash wordt ontwikkeld door ‘de gemeenschap’ en vrij beschikbaar is, heeft het geen eigenaar waar je als gebruiker kunt aankloppen voor ondersteuning. Bij GnuCash merk je dat bijvoorbeeld wanneer je de sofware de eerste keer wilt instellen. Daarvoor zijn zogenaamde tutorials (stappenplannen) ontwikkeld, maar dat zijn in praktijk niet meer dan tekstbestanden met instructies.

Gekunstelde vertaling
GnuCash is beschikbaar in 21 talen, inclusief Nederlands, al komen de vertalingen soms wat gekunsteld over. De documentatie is bovendien veelal in het Engels opgesteld.

De software kan in theorie banktransacties importeren, maar daarvoor moet je die wel eerst omzetten naar het OFX formaat (lees hier hoe dat werkt). Bovendien stuit je regelmatig op functionaliteiten die duidelijk voor particulieren zijn bedoeld, zoals de mogelijkheid om beurskoersen in te laden.

Als je dergelijke rariteiten voor lief neemt, kom je uit bij een pakket waarmee je prima dubbel kunt boekhouden. Bovendien kent het pakket een loyale gemeenschap van ontwikkelaars en sympathisanten, waardoor het continu wordt doorontwikkeld.

3.33/5 (1)

Beoordeel

3.33/5 (1)

3 reacties op “GnuCash”

 1. Matthijs:

  Met excuses voor enkele slordigheden in mijn tekst die het gevolg zijn van copy/paste acties.

  Prijs
  Gebruikersgemak
  Service
  Totaal oordeel

  Beantwoorden
 2. Matthijs:

  GnuCash is opensource en dus gratis. Met de onderstaande sterke en zwakke punten van GnuCash kun je het pakket zelf een beoordelen.

  Sterke punten van GnuCash:

  1. Het grootboek kent een hiërarchische structuur van maximaal zes niveaus. Dat is veel voor boekhouders die vertrouwd zijn met grootboekrekeningen, verdichtingen en hoofdverdichtingen. De flexibele structuur van GnuCash maakt jaarrapportages mogelijk op basis waarvan fiscale formulieren eenvoudig in te vullen zijn.
  2. De rapportage functies van GnuCash zijn uitstekend. Ook is het mogelijk om rapportages op te slaan in HTML of PDF.
  3. De import/export functies van GnuCash zijn goed. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de boekhouding van een heel jaar in CSV-bestanden op te slaan en deze in GnuCash te importeren. Dit wordt hier nader uitgewerkt.
  4. Het invoeren van boekingen in het grootboek verloopt eenvoudig.
  5. Een jaarafsluiting waarbij alle verlies en winstrekeningen gesaldeerd worden naar balansrekeningen is eenvoudig uit te voeren.

  Zwakke punten:

  1. Gebruikers kunnen niet gelijktijdig mutaties in GnuCash invoeren.
  2. GNUCash kent geen dagboeken. Dit is een ernstige tekortkoming daar boeking normaal gesproken per dagboek ingevoerd worden (denk aan het inboeken van facturen, bankafschriften, ontvangsten, e.d.).
  3. De MKB onderdelen zijn nogal zwak (inkoop, verkoop, BTW). Zo is het boeken/maken van facturen lastig en is er geen automatische koppeling met het grootboek (wat een ernstige tekortkoming is).

  Prijs
  Gebruikersgemak
  Service
  Totaal oordeel

  Beantwoorden
 3. Bert de Ruiter:

  Ik werk nu met dalilex cash personal.
  Dat werkt alleen onder Windows
  Nu ga ik een Apple pc aanschaffen
  Voor m’n privé administratie en administratie voor een kleine VVE , van vijf appartementen heb ik een eenvoudig pakketje nodig om de uitgaven en inkomsten gerubriceerd te kunnen registreren.

  Is dar gnu cash daarvoor geschikt ?
  Ik lees dat dat gratis is . Klopt dat .

  Ik hoor het graag

  Vr. Groet

Geef een antwoord

Klik op de sterren om te beoordelen