Home Exact Online

Exact Online

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
Bezoek website leverancier
Eigenschappen pakket:
Bekijk alternatieven:

Online boekhoudpakketten lijken ruwweg in twee smaken te komen: de eenvoudige ‘voer uw facturen en kosten in en wij spugen alles uit’-variant, en de ‘allesomvattende boekhouding waar accountants rode oortjes van krijgen’-soort. Exact Online behoort overduidelijk tot de tweede groep. Dat is gezien de achtergrond van Exact natuurlijk niet vreemd. Het softwarebedrijf levert al meer dan dertig jaar oplossingen voor het mkb en is wereldwijd actief. Met hun online-oplossing zijn ze er eveneens vroeg bij (2005), zij het alleen in de Nederlandse en Belgische markt.

Wie zich inschrijft voor de testversie van Exact Online krijgt meteen een stortvloed van informatie te verwerken. Dat is prima, want Exact is een vrij uitgebreid programma bedoeld om een daadwerkelijk professionele boekhouding mee te onderhouden. Bij inlog word je voor de basisgegevens meteen geconfronteerd met ingewikkelde termen. Denk aan grootboeken, balansen, BTW-codes enzovoorts. Het is meteen duidelijk dat Exact Online niet bedoeld is voor de ZZP’er die zijn in- en verkoopfacturen invoert en verwacht dat er een mooie boekhouding uit komt. Exact Online is bedoeld voor kleinere ondernemingen, en dan vooral detailhandel en dienstenleveranciers. Gelukkig biedt Exact ook een mobiele app aan, wat keurig aansluit op de realiteit dat ook deze ondernemers iedere dag van hot naar her rennen.

Cockpits

De belangrijkste overzichten vind je op een rij in wat Exact de ‘cockpits’ noemt, uitgesplitst in een financiële cockpit en verkoopcockpit. De eerste is het totaalplaatje van wat je tot nu toe hebt omgezet en uitgegeven. De tweede is vooral gericht op openstaande offertes en welke producten of diensten de meeste omzet genereren. Dat treft meteen het hart van Exact Online: het pakket gaat ervan uit dat je een goed gedefinieerd portfolio hebt. Wil je bijvoorbeeld een offerte aanmaken, dan moet je een artikel uit de lijst kiezen. Een artikel ‘on the fly’ aanmaken is er helaas niet bij, wat lastig is voor ondernemers die zich bezighouden met producten en diensten ‘op maat’. Wel bestaat er een workaround: Je maakt een ‘dummy’ artikel aan en vult de offerte verder handmatig in.

Persoonlijke ondersteuning

Dat advies komt uit de koker van de contactpersoon die Exact je toewijst. Een goede zet van de leverancier, want een persoonlijke vraagbaak is altijd welkom. Antwoorden zijn prompt en duidelijk, wat juist bij zoiets als boekhouden heel fijn is. Het is ergens jammer dat Exact geen vraagbaak heeft voor puur boekhoudkundig advies. Het bedrijf heeft wel een accountantzoeker op de site. Maar voor ondernemers die alles zelf willen doen, schiet dat zijn doel voorbij. Een eigen boekhoud-vraagbaak had ze op service-gebied het maximum kunnen opleveren.

Exact heeft namelijk wel veel geïnvesteerd in het ondersteunen van de boekhoudtaken als het gaat om handleidingen en online cursussen. Je krijgt toegang tot allerlei online rondleidingen en trainingen, volgens Exact ter waarde van 495 euro. Dat begint met een basistraining boekhouden, gevolgd door wat inleidende trainingen om met de Exact-omgeving om te gaan. De meeste pakketten zouden het daarbij laten, maar Exact biedt vervolgens nog allerlei andere online cursussen aan, van CRM tot vreemde valuta en meer.

Vanaf 35 euro per maand

Dat brengt ons meteen wel naar in onze ogen het grootste minpunt van het pakket. Exact is dusdanig gericht op een bepaalde slag ondernemer dat de functionaliteit van het basispakket voor sommigen enigszins verrassend is. Een facturatiemodule is bij online boekhoudprogramma’s zowat de standaard, zelfs als het meest eenvoudige abonnement wordt afgenomen. Echter niet met Exact. Al uit de voorbeelden gegeven in de introducties blijkt dat Exact gericht is op ondernemers die aan particulieren leveren: een fietsenwinkel, een koffiezaak, dat werk. Die stellen kennelijk geen facturen op, dus moet je om via Exact online te factureren opwaarderen naar Premium, en dan kost het per maand 61 euro in plaats van het al niet te goedkope 35 euro. Met andere woorden: als je van al die trainingen effectief gebruik wil maken, moet je die functies er ook bij nemen.

Dat alles maakt dat Exact niet voor iedereen geschikt is, de prachtige presentatie ten spijt. Exact biedt tijdens de eerste boekingen nog wel een rondleiding met pijltjes, maar daarna moet je het toch zelf doen. Om effectief van het pakket gebruik te kunnen maken, móét je wel gebruik maken van de online hulpmiddelen die het bedrijf biedt. Voor de ondernemer die hier niet bang voor is en die aansluit op het profiel is Exact een prima keuze en betreft het één van de betere boekhoudpakketten. Voor de ZZP’er voor wie boekhouding niet meer moet zijn dan uurtje-factuurtje gaat het allemaal echter iets te ver.

1.17/5 (2)

Beoordeel

1.17/5 (2)

10 reacties op “Exact Online”

 1. Ruud:

  Geweldig programma, maar met bugs die men weigert er uit te halen.
  De belangrijkste: iedere medewerker die in het programma iets mag invoeren kan met de meest beperkende rechten toch alle meest vertrouwelijke documenten allemaal inzien door een willekeurige letter of cijfer in de zoekbalk te zetten.
  Exact weet dit en weigert dit op te lossen.
  Schaf dit pakket dus nooit aan.

 2. Tom:

  Gebruiksonvriendelijke software. Je hebt er echt een boekhouder voor nodig. Software bevat bugs. Slechte bereikbaarheid per telefoon en mail. Hoogste kosten.. Beroerde medewerkers. Zelfs als je denkt dat je een proefabonnement hebt, sta je in hun administratie met een echt abonnement. Ze gedragen zich vervolgens zeer klantonvriendelijk..Nooit doen.

 3. bpv:

  Eigenlijk wel het beste product, maar te duur.

 4. bpv:

  Exact online is ongetwijfeld een zeer goed pakket; stabiel en gebruikersvriendelijk. Makkelijke export naar word/excel, import-/exportfaciliteiten (xml, csv). MAAR GEWOON DUUR.

  De LAYOUT-module (voor bijv. facturen) is echter wel SLECHT; zeer gebruikersonvriendelijk!

  Vergeet bij einde van de licentie vooral niet 7 jaar administraties te exporteren, want je moet adm. 7 jaar beschikbaar houden. Dat hoor je de online-bedrijven echter nooit over.

 5. Jelle de Boer:

  Heb na een testperiode in 2011 besloten om Exact Online te gaan gebruiken, andere programma’s boden of geen cloud oplossing, of cloud oplossing via meerprijs (ja echt waar hoor), of partij was te klein (telefoon niet opnemen niet reageren op test mailtjes, of niet terugbellen na belofte om dat wel te doen). Na implementatie en update van rekeningschema (ja heb een keer opnieuw moeten starten, geen probleem want nog een boekingen gedaan). Altijd snel contact met helpdesk en veel kennis van zaken (gebruiker blijft natuurlijk de zwakste schakel). Exact Online Boekhouden Geavanceerd is niet het goedkoopste softwarepakket, maar wel een slimme keuze. Het is helaas geen build to order pakket.
  Extra administraties buiten de twee die er standaard bijzitten kosten slechts € 12,50 p/m

 6. Stefan Brinkman:

  Werk met Exact Online Accountancy en ben hier zeer tevreden mee!
  Het stelt mij en mijn klanten in staat om 24/7 te zien hoe het ervoor staat en de software signaleert mij wanneer het tijd voor actie is.
  De negatieve verhalen hieronder zijn naar mijn inziens gebaseerd op onkunde van de software.
  Een training is gratis en consultancy tarieven zijn zeer scherp.
  Ik ben in ieder geval een tevreden klant!

 7. Jasper Grootveld:

  Mr de Kok is niet de enige, hier ons verhaal:

  De manier waarop exact online te werk gaat is echt dieptriest te noemen. In januari 2012 hebben wij een vertegenwoordiger in de zaak gehad en na een lang gesprek een pakket af genomen. Kosten 200€ per maand. Veel geld voor een klein bedrijf, maar het zou alles zijn wat we nodig hadden.

  Na veel weken testen bleek het pakket helemaal niet te doen wat wij nodig hadden. De bewuste medewerker was ondertussen ontslagen. ( de beloofde functionaliteiten was dus een ja/nee spel)

  Na veel hen en weer mailen en weinige reactie, hebben we na maanden aan de noodrem getrokken en zijn gaan dreigen met juridische stappen, want van het pakket konden we niet meer af.

  Om die reden werd er dan wel een downsize van het pakket aangeboden, zodat we de benodigde functie aan konden vullen met andere software van externe partijen, die zij zelf aanbeveelden.

  Om het verhaal heel kort te maken, we zijn nu bijna 2 jaar verder, hebben bijna 5000€ uitgegeven, onze adminisrtratie is een chaos, en van Exact krijgen we nog steeds 0 medewerking, eerder tegenwerking.

  Ik heb gesprekken gehad met concurenten zoals reeleeze en Unit4, die een heel andere indruk geven. Denk dus goed na voordat je je geld uitgeeft aan Exact, die totaal niet klantvriendelijk is, en erger nog, niet levert wat ze beloven!!

 8. Michel de KOK:

  Door de verkoper werd een functioneel systeem beloofd dat na de overstap van Twinfield mij een efficient ‘in the cloud’ oplossing zou bieden. In de praktijk blijkt dat het produceren van de voor export benodigde paklijst niet mogelijk is. Een half jaar verder en 4000€ lichter (kosten voor Exact plus inrichting en advies om een paklijst te maken) besloten om terug te gaan naar Twinfield. Pas dus op met beloften inzake mogelijkheden.

  • Harmen Bijlsma:

   @Michel de Kok, al jaren ben ik een tevreden gebruiker van Exact (Globe niet Online). Jouw verhaal kan ik dus niet plaatsen. Uiteraard kost het geld als er specifieke wensen zijn. Is alleen Exact schuldig of is vooraf niet goed doorgesproken wat de wensen waren?

 9. Paul Weideman:

  Wij als administratiekantoor kunnen in ieder geval 1 tip geven aan ondernemers die hun administratie willen gaan voeren in Exact Online; neem nog voor de start contact op met een specialist die je kan helpen met de eenmalige opzet van een goed rekeningschema.. Dit kost (ons) enkele minuten, maar dan is de basis gelegd voor een goede en betrouwbare administratie!

  Paul Weideman

Geef een reactie

Klik op de sterren om te beoordelen