Home Bobbie Boekhouden

Bobbie Boekhouden

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
Bezoek website leverancier
Eigenschappen pakket:
Bekijk alternatieven:
Met boekhoudpakketten krijg je meestal waar je voor betaalt. Op het moment dat er een gratis pakket zich voordoet, bedoeld als ingang naar een betaalde online dienst, moet je over het algemeen ook meteen op je hoede zijn. Bobbie Boekhouden is als Excel boekhoudpakket in functionaliteit zeer beperkt, maar het scheelt dat de functies die er zijn zonder gedoe of poespas zijn geïmplementeerd.

Bobbie Boekhouden, van de mensen van e-Boekhouden.nl, is precies zoals het klinkt: een interactieve spreadsheet waarin de hele boekhouding kan worden ingevoerd. In theorie kan iedereen een dergelijke spreadsheet aanmaken, maar in de praktijk vereist het toch een bepaalde kunde en inzicht in de logica die Microsoft erop nahoudt. Een fout is snel gemaakt, en kan meteen de hele boekhouding in het honderd gooien.

De spreadsheet van Bobbie Boekhouden is duidelijk gemaakt door een professional. De layout is uiterst helder. Ondanks de beperkingen die Excelbladen nou eenmaal hebben, is het gelukt om toch redelijk veel kwijt te kunnen. Wie het bestand opent, komt meteen terecht op de basisinstellingen. Even de macro’s inschakelen en je kunt meteen je gegevens invoeren. Op het voorblad hebben de ontwikkelaars wat linkjes geplaatst naar de handleidingen, invoer van de beginbalans en export naar e-boekhouden.nl.

Factuur in handomdraai

Het ‘menu’ zoals je die bij andere pakketten hebt, zie je bij Bobbie Boekhouden in de tabjes onderaan. De meest belangrijke daarvan zijn het aanmaken van facturen en bijhouden van relaties. De factuurmodule is de kern van de spreadsheet en is een extreem eenvoudige tool om snel facturen in elkaar te draaien die je netjes naar PDF kunt overzetten ter verzending. De overige tabjes zijn overzichten die worden aangemaakt op basis van je facturen. Ook voor de kosten is een tabje. Het is een kwestie van overtikken van de inkoopfacturen om dat gevuld te krijgen en om de kosten in je boekhouding mee te nemen.

En dat was het eigenlijk. Eenvoudiger kan haast niet. Je maakt een factuur aan en hij verschijnt in de boekhouding. Het sjabloon is rechttoe-rechtaan. Daarmee komen we bij het eerste punt van kritiek: het is allemaal zo eenvoudig dat de mogelijkheden beperkt zijn. BTW verleggen? Moet je toch echt zelf in een ongebruikt vakje ergens optikken. Erger, dat geldt ook voor het BTW-nummer van de klant, terwijl het wel handig is om dat nummer op te geven.

Qua inkoop zit je een beetje met hetzelfde probleem. Natuurlijk, de meest standaard-inkoopfacturen krijg je wel verwerkt. Maar als het gaat om restitutiefacturen of facturen in buitenlandse valuta, geeft Bobbie Boekhouden niet thuis.

Eenvoudig maar beperkt

Is dat een groot probleem? Voor een gratis pakket bedoeld voor eenvoudige ZZP’ers niet per se. Bedenk dat deze spreadsheet gratis is en dat de makers daarom bepaalde dingen moeten offeren. Meer mogelijkheden betekent meer mogelijke fouten die de gebruiker kan maken, wat je wil voorkomen. Een echte vraagbaak is ook geen optie, en het is op zich al bewonderenswaardig dat ze naast de beknopte maar heldere handleiding een FAQ en tips-blokje op de site hebben. De gegeven tips zijn een beetje open deuren, maar wellicht wel aardig voor de echte starter.

Dat de spreadsheet voldoet voor de meest eenvoudige boekhoudingen, daar gaat het om. Het is voor de starter een goede instapper voor de eerste paar maanden. Maar als de boekhouding complexer wordt, komt onherroepelijk een moment dat je over wil stappen.

Dan nog even over de score. Bobbie Boekhouden is natuurlijk een heel ander pakket dan we normaal bespreken, en dat maakt het geven van scores ook moeilijk. De prijs (gratis) staat natuurlijk buiten kijf, maar hoe scoor je gebruikersgemak (eenvoudig maar beperkt) en vooral service (zeer beperkt maar daar waar het is wel aardig)? Zo moeten de scores dan ook gelezen worden.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel

Nog geen beoordelingen

Eén reactie op “Bobbie Boekhouden”

 1. peter:

  super handig excel boekhouden

  Prijs
  Gebruikersgemak
  Service
  Totaal oordeel

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Klik op de sterren om te beoordelen