Home Checklist bedrijf starten
Checklist bedrijf starten

Rechtsvorm
De rechtsvorm die je kiest hangt sterk af van het soort bedrijf dat je wilt oprichten en de omzet die je verwacht. De meeste ondernemers kiezen voor een BV of een eenmanszaak.

Bij een eenmanszaak ben je zelf hoofdelijke aansprakelijk voor eventuele schulden en andere claims: gaat je bedrijf failliet, moet je mogelijk je huis of auto verkopen. Bij een BV blijven de schulden in de BV en is je privévermogen daarvan gescheiden. De meeste risico’s kan je overigens afdekken met verzekeringen.

Een BV heeft wel weer andere nadelen: als directeur/eigenaar moet je jezelf verplicht een minimum salaris uitkeren. Bovendien moet je de jaarcijfers laten controleren door een accountant. Bij een BV kan je (in tegenstelling tot een eenmanszaak) geen aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek voor de inkomstenbelasting, waardoor een BV extra kosten met zich meebrengt.

Online zijn diverse rekenvoorbeelden te vinden die de verschillen tussen een BV en eenmanszaak inzichtelijk maken.

Ondernemingsplan
Als je financiering nodig hebt om bijvoobeeld te investeren in een bedrijfspand of machines, zal de bank altijd vragen om een ondernemingsplan. Hierin staat informatie over jou als ondernemer, je marktaanpak, doelgroep, marktgegevens en een overzicht van de benodigde investeringen. Online staan diverse tools die je op weg helpen, bijvoorbeeld deze van ING.

Verzekeringen en zakelijke rekening
Als ondernemer loop je extra risico’s. Denk aan arbeidsongeschiktheid of aansprakelijkheid. Een verzekeringsadviseur kan je helpen om deze risico’s in kaart te brengen, maar bedenk dat adviseurs provisie krijgen voor afgesloten verzekeringen en dus mogelijk eerder denken aan hun eigen belang dan aan jouw belang.

Een zakelijke rekening is vooral handig als je veel betalingen verricht en ontvangt, en je deze gescheiden wilt houden van je privérekening. De kosten van een zakelijke rekening liggen fors hoger dan bij een praticuliere rekening, omdat je meestal ook per transactie betaalt. Daar staat wel tegenover dat je met een zakelijke rekening kunt werken met machtigingen om geld van je klanten te incasseren of via internet iDeal betalingen kunt ontvangen. Heb je dergelijke functies niet nodig, dan is het in sommige gevallen voordeliger om een tweede privérekening te openen voor je bedrijf.

Administratie
De belastingdienst verplicht alle ondernemers om een administratie bij te houden en ten minste 7 jaar te bewaren. De wet zegt echter niets over hoe dat moet: je mag alle bonnetjes in een schoenendoos stoppen, of je mag het in boekhoudpakket bijhouden. Als de belastingdienst maar binnen een redelijke kan controleren of je belastingaangifte klopt.

Naast inkomsten en uitgaven, moet de administratie ook informatie bijhouden over voorraden, bezittingen en salarisbetalingen aan eventueel personeel.

Lees meer in het artikel: Wat is een goede administratie?

Belastingdienst, KvK en VAR
Als beginnend ondernemer moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar zijn nu nog kosten aan verbonden, maar deze vervallen vanaf 2013. Daarnaast moet je je aanmelden bij de Belastingdienst.

Ga je als ZZP-er werken, dan zullen je opdrachtgevers waarschijnlijk vragen om een verklaring arbeidsrelatie (VAR). Deze vraag je op bij de belastingdienst. Op deze manier weten je opdrachtgevers zeker dat je als ZZP-er werkt en dat ze geen verkapt dienstverband aangaan.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel