Home Banana Accounting

Banana Accounting

Eindbeoordeling
Prijs
Gebruikers ervaring
Service
Eigenschappen pakket:
  • Eenmanszaak
  • BTW-aangifte
  • Vanaf 99.00 eenmalig
  • Website
Bekijk alternatieven:
Banana Accounting  is de opvolger van Speedbalance. Samen met de nieuwe naam, verandert ook het prijskaart: Speedbalance was gratis en is alleen voor Windows beschikbaar, Banana Financials kent uitsluitend een betaalde versie en ondersteunt zowel Windows als Mac OS X. Vanaf 1 januari 2014 is Speedbalance niet langer te downloaden.

We spreken in deze review over Banana Accounting. De leverancier gebruikt ook namen Banana Boekhoudig en Banana Financial Accounting.

We hopen dat de sprong van gratis naar betaald gepaard gaat met een sprong naar betere kwaliteit. Helaas blijkt dat niet het geval. Speedbalance had altijd al de uitstraling van ‘gratis’: de website ziet er wat amateuristisch uit en van ondersteuning is er nauwelijks sprake. Helaas is dat bij Banana Boekhouding nauwelijks veranderd. De (Nederlandstalige) website belooft bijvoorbeeld een handleiding, maar die is alleen in het Engels beschikbaar en de link blijkt niet te werken.

Vooral voor boekhouders
Bij wijze van proefversie, biedt Banana de mogelijkheid om de eertste 70 regels gratis in te boeken, daarna is een licentiesleutel vereist. Kies uit de verschillende opties (alleen inkomsten/uitgaven of dubbel boekhouden; wel/geen BTW; bedrijf, vereniging of huishouden). Na installatie voeren we het saldo van de bankrekening in, en kunnen meteen van start.

Banana Accounting lijkt sterk op zijn voorloper Speedbalance. Knulligheden die we bij een gratis pakket voor lief nemen, zorgen bij een betaalde variant echter voor irritaties. Zo kiezen we installatie voor een Nederlandse boekhouding, maar moeten later apart nogmaals de instellingen van het programma zelf aanpassen. Omdat de handleiding niet in het Nederlandse beschikbaar is, raden we aan om in het begin de Engelse versie te gebruiken.

 

Het programma toont een serie tabellen waar je alle kosten invoert. Het opslaan van attachments (zoals een factuur of een scan van een bonnentje) is niet mogelijk. Ook bij investeringen missen we gebruiksgemak: de aankoop en afschrijvingen moeten stuk voor stuk invoeren. Bij het inboeken van BTW moeten we kiezen uit de talloze verschillende soorten BTW. Een uitleg hierbij was handig geweest. In dergelijke details onderscheidt een gebruiksvriendelijk pakket zich. Een gemiste kans voor Banana Financial.

Kosten
De versie voor Windows kost 99 euro (ex BTW). Een versie voor op de Mac moet 145 euro kosten (ex BTW) – het prijsverschil wordt niet uitgelegd. Daarbij is een jaar technische ondersteuning per email inbegrepen. De Engelstalige website biedt bovendien tegen betaling telefonische ondersteuning (30 minuten kost 70 Zwitserse Frank, ongeveer 55 euro)

4/5 (1)

Beoordeel

4/5 (1)

Geef een reactie

Klik op de sterren om te beoordelen