Home Zo moet je inkomsten van Google Adsense boeken
Zo moet je inkomsten van Google Adsense boeken

Hoe moet je inkomsten van Google Adsense in de administratie of boekhouding verwerken? Omdat Google vanuit Ierland opereert, gelden voor deze inkomsten andere regels dan bij Nederlandse leveranciers.

Google Adsense is een advertentieprogramma waarbij Google advertenties verkoopt voor site-eigenaren. Voor de belastingdienst levert de website een dienst aan Google. Normaal stuur je als leverancier een factuur voor geleverde diensten, maar Google betaald het tegoed automatisch uit en levert daarbij een creditfactuur. Omdat Google in Ierland is gevestigd, wijkt de boeking van de Adsense omzet op een aantal punten af van leveringen binnen Nederland.

1. Boeken omzet
Je moet de Adsense omzet boeken als levering aan een ondernemer binnen de EU. Vermeldt daarbij dat het gaat om een dienst (geen product) en voeg het BTW-nummer van Google toe.

2. Boeken BTW
Bij leveringen aan andere bedrijven binnen de EU hoeven ondernemingen geen BTW in te houden. Je hoeft dus geen BTW in te boeken.

3. Aangifte BTW
Naast de ‘gewone’ BTW-aangifte moet je een aparte aangifte doen voor¬†Intracommunautaire leveringen. Deze aangifte bevat een overzicht van alle leveringen aan bedrijven binnen de EU. Het aangifteformulier hiervoor vind je op de ondernemerssite van de Belastingdienst (eerst inloggen) onder het kopje “overige formulieren”.

Stel dat je 100 euro Adsense omzet hebt gedraaid. In de aangifte komt dat er als volgt uit te zien:

omzetbelasting

Leveringen naar landen binnen de EU; omzet: 100 euro.

Hoewel de bovenstaande informatie met de uiterste zorg is samengesteld, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Raadpleeg bij twijfel een accountant of de Belastingdienst.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel