Home Wat is de kleineondernemersregeling?

Als ondernemer krijg je meestal te maken met de omzetbelasting, oftewel de btw-aangifte. Je moet een bepaald btw-bedrag aan de Belastingdienst betalen. Maar het kan zijn dat dit helemaal niet nodig is. Als kleine ondernemer kom je misschien in aanmerking voor de kleineondernemersregeling, ook wel de KOR genoemd. Dit is een speciaal belastingvoordeel. Wat houdt de kleineondernemersregeling in? En wanneer kom je ervoor in aanmerking.

Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

De kleineondernemersregeling is er voor ondernemers die jaarlijks weinig btw hoeven te betalen. Deze regeling is dan ook meestal van toepassing op startende ondernemers, omdat zij in de beginfase van hun onderneming niet veel omzet maken.

Via de KOR kun je recht krijgen op ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw. Dit houdt in dat je geen periodieke aangifte hoeft te doen.

Wie komen er in aanmerking voor de kleineondernemersregeling?

Niet iedere beginnende ondernemer kan gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Je komt in aanmerking voor deze belastingvermindering op het btw-bedrag dat jij aan de Belastingdienst moet betalen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Na aftrek van de voorbelasting hoef je, op jaarbasis, minder dan 1883 euro aan de Belastingdienst te betalen.
  • Jouw bedrijf is in Nederland gevestigd.
  • Jouw onderneming is een ‘natuurlijk persoon’. Dat betekent dat je een eenmanszaak hebt of een officieel samenwerkingsverband met natuurlijke personen, zoals een vennootschap onder firma of een maatschap. Een rechtspersoon, zoals een besloten vennootschap maakt geen aansprak op de KOR.
  • Je voldoet aan alle administratieve verplichtingen voor de btw of je hebt hier ontheffing voor aangevraagd.

Hoe werkt de kleineondernemersregeling?

Vermoed je dat je recht hebt op de kleineondernemersregeling? Dan wil je natuurlijk weten of je hier voor in aanmerking komt en hoeveel voordeel je dit oplevert. Hoeveel belastingvermindering je krijgt, is weer afhankelijk van het btw-bedrag dat je aan de Belastingdienst moet betalen. Met behulp van deze tabel van de Belastingdienst bereken je snel hoeveel belastingvermindering je krijgt.

Als je per jaar minder dan 1883 euro aan btw betaalt, krijg je mogelijk belastingvermindering. Je mag dan gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Wanneer je jaarlijks 1345 euro of minder kwijt bent aan btw dan hoef je geen btw te betalen.

Aangifte blijven doen

Natuurlijk moet je wel elk kwartaal aangifte blijven doen voor de omzetbelasting. Dit is niet zo als je ontheffing van administratieve verplichtingen hebt aangevraagd.

Moet ik eigenlijk wel btw-aangifte doen als kleine ondernemer?

Sommige kleine ondernemers hoeven geen btw te betalen. Dit is zo wanneer je in een jaar 1345 euro of minder aan omzetbelasting moet betalen. Als je verwacht dat de omzetbelasting (btw) de aankomende jaren niet boven de minimale grens uitkomt dan kun je ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen. Je hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen.

Wie berekent de belastingvermindering?

Je kunt de belastingvermindering zelf berekenen, maar de Belastingdienst maakt ook een berekening. Als je vermoedt dat je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling dan kun je zelf inschatten hoe hoog de belastingvermindering is. De hoogte hiervan hangt af van het btw-bedrag dat je aan de fiscus zou moeten betalen als je de KOR niet zou hebben toegepast. De belastingvermindering kun je toepassen op de laatste belastingaangifte van het jaar of op de eerste belastingaangifte van het nieuwe jaar.

Bij de aangifte voor de inkomstenbelasting moet je het bedrag van de belastingvermindering optellen bij jouw winst. Doe je zaken met het buitenland of heb je de verleggingsregeling toegepast? Dan gelden er weer andere regels.

Op welke manier wordt de belastingvermindering in de aangifte berekend?

Als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling en geen recht hebt op de ontheffing van administratieve verplichtingen, moet je per maand, per kwartaal of per jaar btw-aangifte doen.

Er zijn twee manieren om de btw-vermindering te verrekenen: dit kan als je aan het einde van het jaar aangifte doet, maar het kan ook per maand of per kwartaal.

Kun je je aangifte nog corrigeren?

Je kunt je aangifte later altijd nog corrigeren. Dit kan ook wanneer je voorlopige btw-verminderingen in jouw aangifte hebt aangegeven en later blijkt dat het totaalbedrag toch hoger uitvalt dan het bedrag waar je recht op hebt. Als dat zo is, zal je een bedrag moeten bijbetalen. Je geeft de correctie aan door het gecorrigeerde bedrag in de volgende aangifte van het nieuwe jaar aan te geven. Een voorlopige vermindering kan ook lager uitvallen.

Het kan natuurlijk ook dat jouw onderneming in de startfase een aantal maanden een hogere omzet draait dan andere maanden. Je kunt dan een ‘verzoek teruggaaf btw’ aanvragen.

Zijn er afwijkende regels op jouw van toepassing?

Voor sommige sectoren, diensten en beroepen gelden weer afwijkende regels. Als je bijvoorbeeld landbouwer, tuinbouwer, bosbouwer, veehouder, importeur bent of als je je hebt geopteerd voor belaste verhuur, kunnen er afwijkende regels gelden.

Wijziging kleineondernemersregeling

De regels voor de kleineondernemersregeling gaan veranderen. Je komt nu in aanmerking voor de KOR als je jaarlijks minder dan 1883 euro aan btw moet betalen. Vanaf 2020 wordt er echter gekeken naar je omzet. Als je een maximale omzet hebt van 20.000 euro mag je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Deze nieuwe regeling gaat niet alleen gelden voor natuurlijke personen, maar ook voor stichtingen, verenigingen en besloten vennootschappen. De wetswijziging is nog niet definitief rond. Deze moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en de Tweede Kamer.

Hoe kom ik te weten of ik in aanmerking kom voor de kleineondernemersregeling?

Het kan nog best lastig zijn om te berekenen of je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Om fouten te voorkomen, is het een aanrader om een online boekhoudprogramma aan te schaffen. Hiermee houd jij je administratie handig en snel bij. Bovendien blijft je administratie dan overzichtelijk.

Een boekhoudprogramma rekent voor jou uit hoeveel omzetbelasting (btw) je moet afdragen. Je weet dan ook direct of je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling.

Boekhoudpakketten vergelijken

Er zijn tientallen online boekhoudprogramma’s verkrijgbaar. Zo zijn er boekhoudpakketten voor ZZP’ers, traditionele pakketten, boekhoudprogramma’s waar je geen boekhouder voor nodig hebt en pakketten waarmee je jouw boekhouding kunt bijhouden in Excel. Welk pakket het beste bij jou past, hangt weer af van je onderneming, je werkzaamheden en je ervaring met boekhouden. Door boekhoudpakketten te vergelijken, kom jij al snel te weten welk online boekhoudprogramma de beste keus is voor jou.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel