Home Verhoging BTW: hier moeten ondernemers rekening mee houden
Verhoging BTW: hier moeten ondernemers rekening mee houden

Op 1 oktober 2012 wordt het ‘hoge’ BTW-tarief verhoogd van 19% naar 21%. Wat doe je met leveringen en facturen rond deze periode? Wat zijn andere valkuilen?

1. Welk tarief breng ik wanneer in rekening?
Het moment van levering van de dienst of het product bepaalt het BTW tarief. Het heeft dus geen zin om de BTW-verhoging te ontlopen door een nieuw gekochte auto vooruit te factureren als deze pas op 20 oktober wordt geleverd.

2. Geldt dit ook voor onroerend goed?
Bij de nieuwbouw van bijvoorbeeld een kantoorpand of woonhuis is het gebruikelijk dat de factuur (gedeeltelijk) vooraf wordt betaald. Bij oplevering na 1 oktober zou over die aanbetaling een naheffing moeten worden geheven.

Voor onroerend goed geldt daarom een aparte overgangsregeling: hier geldt het hoge BTW-tarief alleen voor de betalingen na 30 september. Voor nieuwbouwwoningen geldt een aparte regeling. Bij een aankoopdatum vóór 28 april 2012 en levering na 30 september 2012 geldt het 19%-tarief voor alle termijnen die vóór 1 oktober 2013 vervallen. Bij een aankoopdatum na 28 april geldt de eerder genoemde regeling: termijn voor 1 oktober zijn belast tegen 19%, termijnen daarna tegen 21%. De laatste regeling geldt ook voor verbouwingen, met uitzondering van onderhoud en herstelwerkzaamheden.

3. Wat gebeurt er als ik vooruit factureer met 19% BTW, maar pas na 1 oktober lever?
Als je eerder al hebt gefactureerd op basis van 19% BTW en het product of dienst pas levert na 1 oktober, betaal je als ondernemer alsnog de 2 procent-punten verschil in de BTW-aangifte van oktober 2012.

4. In een contract staat een vaste prijs genoemd. Wat gebeurt daar?
Ondernemers mogen de BTW-verhoging altijd verhalen op hun afnemers, ongeacht contractuele afspraken.

Neem voor verdere vragen contact op met de belastingdienst.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel