Home Oprichten BV wordt flink goedkoper
Oprichten BV wordt flink goedkoper

Het oprichten van een besloten vennootschap wordt later dit jaar fors goedkoper. Een wetsvoorstel dat dat moet regelen, wacht op dit moment op goedkeuring van de Eerste Kamer.

Het oprichten van een BV vereist op dit moment onder meer een minimum kapitaal van 18.000 euro, samen met een bankverklaring en accountantsverklaring. Wanneer de nieuwe wet van kracht wordt (naar verwachting op 1 juli 2012, check hier de voortgang) vervallen die drie eisen.

Voor ondernemers betekent dit dat het oprichten van een BV fors goedkoper wordt. In de oude situatie moest je (al was het maar een dag) 18.000 euro in je BV investeren. De kosten van de verplichte notariƫle acte lopen uiteen van 600 euro tot ver over de duizend euro.

BV niet voor iedereen
Een is BV niet automatisch de beste rechtsvorm voor ondernemers. In principe heeft een BV lagere kosten dan een eenmanszaak. Dat komt door het verschil tussen de inkomstenbelasting (52% in de hoogste schaal) en de vennootschapsbelasting (20% tot 275.000 euro winst, daarna 25,5%). Maar als eenmanszaak kan je aanspraak maken op zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Als eigenaar van een BV moet je jezelf verplicht een salaris uitbetalen van ten minste 42.000 euro bruto per jaar en een gecertificeerd accountant moet de jaarcijfers goedkeuren voordat je deze bij de KvK deponeert.

Online vind je diverse rekenvoorbeelden waarmee je kunt bepalen welke situatie voor jou het beste is.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel