Home Zo moet je uitgaven voor Google Adwords boekhouden
Zo moet je uitgaven voor Google Adwords boekhouden

Hoe moet je uitgaven aan Google Adwords in je administratie of boekhouding verwerken? Omdat Google vanuit Ierland opereert, gelden voor deze inkomsten en uitgaven andere regels dan bij Nederlandse leveranciers.

Google Adwords is het advertentieprogramma van de zoekmachine. De advertenties verschijnen bij de zoekresultaten en eventueel op websites waarvoor Google de advertenties verkoopt.

Zowel bedrijven als particulieren kunnen bij Google adverteren. Bij BTW-plichtige bedrijven brengt Google geen BTW in rekening, bij particulieren wel. De informatie op deze pagina geldt uitsluitend voor bedrijven. Je kunt de instellingen van jouw Google Adwords account nakijken onder Facturering -> factureringsprofiel.

Op de betalingskwitantie of factuur van Google staat geen BTW vermeld. Dat komt doordat bedrijven voor leveringen binnen de EU geen BTW hoeven in te houden. Voor de boekhouding moet de ondernemer zelf de BTW over de advertentiekosten inhouden, maar deze kan je vervolgens ook weer terugvragen. In de BTW-aangifte

Stel je adverteert voor 100 euro bij Google. In je administratie neem je dan 100 euro advertentiekosten op als levering van een bedrijf binnen de EU. Bovendien moet je 21 euro BTW afdragen. Deze boek je dus apart bij. Tegelijkertijd mogen de meeste bedrijven de betaalde BTW terug vorderen. In een aparte boeking voegen we de BTW dus toe als betaalde ‘voorbelasting’.

De aangifte BTW komt er als volgt uit te zien:

omzetbelasting2
4b. Leveringen of diensten landen binnen de EU: Omzet: €100; BTW: €21

omzetbelasting4
5b. Voorbelasting; BTW = €21-
Eindtotaal: 0

Hoewel de bovenstaande informatie met de uiterste zorg is samengesteld, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Raadpleeg bij twijfel een accountant of de Belastingdienst.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel