Home Dit zijn de 6 belangrijkste wijzigingen voor zzp’ers in het nieuwe jaar

In het nieuwe jaar krijg jij als ondernemer weer te maken met nieuwe wetten en regels. Benieuwd wat er voor jou als zzp’er verandert in 2020? Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor je opgesomd.

  1. Nieuw btw-identificatienummer
  2. Andere tarieven inkomstenbelasting
  3. Daling van de zelfstandigenaftrek
  4. Hogere bijtelling elektrische auto
  5. Bijstandsregeling Bbz verandert
  6. Wijziging van de kleineondernemersregeling

1.   Nieuw btw-identificatienummer voor zzp’ers

Heb jij een eigen bedrijf met de rechtsvorm eenmanszaak? Dan is de kans groot dat je al een nieuwe btw-id hebt ontvangen van de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2020 krijgt iedere eenmanszaak namelijk een nieuw btw-identificatienummer. Het grote voordeel van dit nieuwe btw-nummer is dat anderen je Burgerservicenummer niet meer kunne zien. Dit betekent dat het btw-nummer vanaf nu minder gevoelig is voor fraude.

Je moet je nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 gebruiken. Je dient het te vermelden op je website en je facturen. Het oude btw-nummer kun je ook nog blijven gebruiken. Dit is je omzetbelastingnummer. Dit nummer gebruik je weer als je contact hebt met de Belastingdienst.

2.   De tarieven voor inkomstenbelasting veranderen

In 2020 krijgen we twee tarieven voor inkomstenbelasting in plaats van drie. Als je totale inkomen in 2020 onder €68.507 valt, geldt het basistarief van 37,35 procent. Als je inkomen boven dit bedrag uitkomt dan geldt het toptarief van 49,5 procent.

Over het belastingbedrag worden weer heffingskortingen in mindering gebracht. De precieze hoogte van de arbeidskorting is weer afhankelijk van jouw inkomen. Soms kan die korting hoog oplopen en betaal je €234 minder belasting. Dat is een flinke meevaller!

De algemene heffingskorting gaat in 2020 omhoog met €78 en in 2021 met €80. Je betaalt dus minder belasting.

3.   Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Vanaf het nieuwe jaar wordt de zelfstandigenaftrek jaarlijks afgebouwd. Van €7280 in 2020 naar €5000 in 2028. Dit betekent dat je minder kosten mag aftrekken. Toch ga je er niet op achteruit. De arbeidskorting en de algemene heffingskortingen binnen de inkomstenbelasting worden namelijk hoger. Het heft elkaar dus op.

4.   Verhoging bijtelling elektrische auto van de zaak

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé met je auto van de zaak? Dan betaal je bijtelling. Dit is een percentage van de catalogusprijs. Deze regel geldt ook voor zzp’ers met een elektrische auto. In 2020 stijgt de bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak van 4 naar 8 procent.

5.   Wijziging van de bijstandsregeling Bbz

Vanaf 1 januari 2020 wordt de bijstandsregeling Bbz eenvoudiger. Dit is aantrekkelijk voor zzp’ers die financiële ondersteuning nodig hebben. De bijstandsregeling is een tijdelijke ondersteuning van de gemeente en is bedoeld voor ondernemers met een levensvatbare onderneming. Het doel van deze regeling is dat jouw bedrijf winstgevend wordt, zodat je geen gebruik meer hoeft te maken van de bijstandsregeling. 

Tot en met 2019 konden ondernemers vanaf 55 jaar die gebruik maakten van de regeling nog doorgaan met een niet-winstgevend bedrijf tot ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikten. In het nieuwe jaar wordt deze mogelijkheid steeds verder afgebouwd. De verandering is alleen voor ondernemers die vanaf 2020 gebruik willen maken van de Bbz-regeling.

6.   Kleineondernemersregeling (KOR) verandert

Per 1 januari 2020 verandert de KOR. Er komt een btw-vrijstelling in plaats van een belastingvermindering. Blijft je omzet onder de €20.000? Dan kun je gebruikmaken van de btw-vrijstelling.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel