Home De belangrijkste aftrekposten voor ondernemers
De belangrijkste aftrekposten voor ondernemers

Een ondernemer die de boekhouding en belastingaangiftes helemaal zelf doet, krijgt van accountants vaak de waarschuwing dat hij belangrijk zaken gaat missen. Wie dan doorvraagt, komt vooral uit bij eventueel misgelopen aftrekposten. Daarom zetten we hier enkele belangrijke aftrekposten voor ondernemers op een rij:

1. Ondernemersaftrek
1.1 Zelfstandigenaftrek
Elke ondernemer die voldoet aan het urencriterium (hij heeft ten minste 1225 uur als zelfstandige gewerkt) heeft recht op zelfstandigenaftrek. Vroeger was de zelfstandigenaftrek afhankelijk van de winst, vanaf 2012 is dit een vast bedrag van 7.280 euro. Als de winst te laag uitvalt om de zelfstsandigenaftrek geheel toe te passen, mag je deze ‘opsparen’ en binnen 9 jaar alsnog verrekenen.

1.2 Startersaftrek
De naam zegt het al: startersaftrek is een extra aftrekpost voor beginnende ondernemers van 2.123 euro (2012). Om hiervoor in aanmerking te komen moet je voldoen aan de criteria voor de zelfstandigenafrek en moet je in de afgelopen 5 jaar ten minste 1 jaar geen eigen onderneming hebben gehad. Je mag per 5 jaar tweemaal gebruik maken van de startersaftrek.

Ondernemers die in 2012 65 jaar oud worden ontvangen 50% van de startersaftrek. Niet-starters (bijvoorbeeld als je naast de onderneming ook een uitkering ontvangen of part-time in loondienst werkt) mogen de startersaftrek niet verrekenen met het inkomen of een uitkering.

1.3 Meewerkaftrek
Wanneer de partner van een ondernemer zonder vergoeding arbeid verricht voor de onderneming, mag je een extra aftrekpost opvoeren: de meewerkaftrek. De hoogte van de aftrekpost hangt af van het aantal gewerkte uren en de omzet. Een partner die bijvoorbeeld elke vrijdag en zaterdag meehelpt in de winkel en dus zo’n 830 uur meewerkt, levert een aftrekpost op van 1,25% van de winst.

2. Investeringsaftrek
De regeling kleinschaligheidsinvesteringsaftrek biedt een aftrekpost voor investeringen tussen 2.301 en 303.931 euro. Hiervoor mag je verschillende investeringen bij elkaar optellen, mits het bedrag per investering ten minste 450 euro bedraagt. Voor een investering van 2.301 euro mag je bijvoorbeeld 28% extra aftrekken van de winst. Bij een hoogste belastingtarief van 52% levert dat een besparing op van 2301 * 0.28 * 0.52 = 335 euro. Daarnaast schrijf je de investering uiteraard ook nog gewoon af.

Koop je in een jaar een nieuwe laptop, bureaustoel en nog wat andere kantoorspullen, dan is de ondergrens van 2301 euro snel bereikt. In december is het in ieder geval verstandig om even naar de boekhouding te kijken en eventueel een investering naar voren te halen. Het je dit jaar een ‘zeer zuinige auto’ gekocht (een 14% bijtelling auto)? Ook dan heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Overige auto’s, evenals bijvoorbeeld onroerend goed en dieren komen niet  voor de regeling in aanmerking.

3. MKB-winstvrijstelling
De MKB-winstvrijstelling regelt dat de eerste 12 procent van de winst niet wordt belast. Hiervoor wordt gerekend met de winst na aftrek van de ondernemersaftrek (zie punt 1). De MKB-winstvrijstelling geldt voor alle ondernemers, ongeacht de urennorm.

4. Middelen
Middelen is geen aftrekpost, maar we melden hem toch. Door te middelen betaal je belasting over het gemiddelde inkomen over een periode van 3 jaar. Bijvoorbeeld: een startend ondernemer zegt zijn baan op. In loondienst ontving hij een salaris van 70.000 euro per jaar. In het eerste jaar als ondernemer bedraagt zijn winst uit onderneming 25.000 euro. Door te middelen wordt zijn inkomen 55.000 euro per jaar.

Over het inkomen boven de 55.694 euro betaalt de ondernemer 52% belasting. Door te middelen verlaagt hij het tarief over de top van het inkomen daarom van 52% naar 41,95% belasting. De besparing bedraagt in dit geval dus 30.000 euro x 10,05% = 3.015 euro.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel