Home BV of eenmanszaak?
BV of eenmanszaak?

Het oprichten van een BV wordt vanaf 1 oktober fors goedkoper. Maar in sommige gevallen blijft een eenmanszaak aantrekkelijker.

De nieuwe Wet Vereenvoudiging en Flexibilisering BV-recht maakt een einde aan de verplichte storing van 18.000 euro eigen vermogen in een nieuwe BV en de notariskosten zullen dalen. Simpel gezegd gaat het oprichten van een BV daardoor fors minder geld kosten.

BV
Een BV is aantrekkelijk omdat deze in tegenstelling tot een eenmanszaak of VoF een rechtspersoon is. De BV is aansprakelijk, de BV kan failliet gaan, en de BV maakt winst of verlies. Daardoor blijft bijvoorbeeld je koophuis bij een faillissement buiten gevaar. Bovendien betaal je 20% tot 25% vennootschapsbelasting over de bedrijfswinst, in plaats van de 33% tot 52% inkomstenbelasting van een eenmanszaak. Eventuele winst kan je ‘in de BV’ laten zitten, bijvoorbeeld als een soort pensioenpotje, zonder dat je daar vermogensbelasting over betaalt.

Eenmanszaak
Maar een eenmanszaak heeft ook voordelen: met een eenmanszaak of VoF heb je recht op bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Bovendien moet je jezelf als directeur/eigenaar van een BV een verplicht minimum salaris uitbetalen. Over dat salaris betaal je ook nog inkomstenbelasting.

De keuze tussen BV en eenmanszaak of VoF verschilt van geval tot geval. Reken de verschillende scenario’s daarom goed door, en laat je waar nodig adviseren.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel