Home BTW over verzendkosten

Als je een eigen onderneming hebt, zul je merken dat je regelmatig pakketjes moet versturen. Hierbij zul je wellicht vragen hebben over de btw die op de verzendkosten staan en dat is helemaal niet zo gek. Op deze pagina tref je alle informatie aan omtrent de btw over verzendkosten. Hierdoor weet je precies hoe de btw over de verzendkosten werkt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De verwarring, hoe ontstaat dit?

Als eerst is het goed om te benoemen dat er op postzegels en pakketzegels van bijvoorbeeld PostNL geen btw wordt berekend. Veel mensen zijn daarom in de veronderstelling dat je ook geen btw hoeft te berekenen over verzendkosten. En hoe zit dit dan wanneer je pakketjes naar het buitenland stuurt bij verzending van goederen die vallen onder de margeregeling? En moet er btw over de verzendkosten berekend worden?

Ja, als jij als ondernemer verzendkosten aan je klant berekent, moet de klant over de verzendkosten btw betalen. Dit hoef je niet separaat op de factuur te vermelden omdat je de btw altijd over het totaalbedrag op de factuur berekend. Hierbij kun je denken aan verzendkosten, reiskosten, telefoonkosten en verpakkingskosten.

Als je besluit om postzegels en pakketzegels aan te schaffen, betaal je hier geen btw over. Door deze constatering denken veel mensen dat er ook geen btw betaald hoeft te worden als de postzegels gebruikt worden voor verzendingen van pakketjes, maar niets is minder waar. Als jij namelijk verzendkosten opvoert en doorbelast aan je klant, wordt het gezien als een product dat je verkoopt waarover btw betaald dient te worden. Je bent als het ware een tussenpersoon die zegels verkoopt.

Welk btw-tarief is van toepassing voor verzendkosten?

Voor de verzendkosten is het goed om te weten dat je het btw-tarief gebruikt dat geldt voor de betreffende goederen op de factuur. De btw over de verzendkosten kan dus zowel het lage als het hoge tarief bedragen. Kortom, het percentage dat je gebruikt om de verzendkosten te belasten is variabel en kan verschillen tussen 0%, 9% en 21%. Dit variabele percentage is afhankelijk van het type product dat je verzendt. Ben jij benieuwd naar welk percentage jij moet toepassen voor jouw onderneming? Check dan de website van de Belastingdienst.

Kortom, je moet kunt een keuze maken uit onderstaande mogelijkheden:

  1. Lever je goederen die zijn vrijgesteld van de omzetbelasting? Dan betaal je 0% btw over de verzendkosten;
  2. Lever je goederen waarop 9% omzetbelasting wordt berekend? Dan betaal je 9% omzetbelasting over de verzendkosten;
  3. Lever je goederen waarop 21% omzetbelasting wordt berekend? Dan betaal je 21% omzetbelasting over de verzendkosten.

Nu kan het natuurlijk voorkomen dat er verschillende btw-tarieven op een factuur staan vermeldt. In dat geval moet je de btw over de verzendkosten in verhouding verrekenen. We zullen hieronder een rekenvoorbeeld nemen om het verhoudings gedeelte nader toe te lichten.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een webshop in allerlei producten. Een klant besluit vervolgens om twee artikelen te kopen. Als eerst schaft hij een informatief boekenpakket aan van 150 euro en als tweede een beeldscherm voor de computer van 450 euro. Zoals je wellicht uit deze casus kunt merken valt het beeldscherm onder het hoge btw-tarief terwijl het boekenpakket onder het lage btw-tarief valt.

Zoals reeds beschreven moet nu over het totaalbedrag van 600 euro de verdeelsleutel worden toegepast. Hieruit blijkt dat 75% van het totaalbedrag valt onder het hoge btw-tarief en 25% van het totaalbedrag valt in het lage btw-tarief. Indien de verzendkosten 6,95 zijn, zul je dus deze verdeelsleutel moeten toepassen op de 6,95 verzendkosten. Dit resulteert in een btw over verzendkosten van respectievelijk 5,21 euro en 1.74 euro.

Verzenden naar het buitenland

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je producten naar het buitenland verstuurd. Voor de verzendkosten geldt voor het buitenland precies hetzelfde bij een factuur als het versturen van een pakketje naar het binnenland. Je moet dan het volgende doen in de onderstaande situaties:

  • Stuur je een pakketje naar een particulier in het buitenland zonder btw-nummer, maar wel binnen de EU? Dan kun je het Nederlandse btw-tarief toepassen. Kortom, je gebruikt de methode die uitvoering in dit artikel aan de orde is gekomen. Let echter wel goed op het drempelbedrag voor elk land;
  • Verzend je een product naar een ondernemer in het buitenland die btw-plichtig is in de Europese Unie? Dan is er een mogelijkheid om btw te verleggen. Hierdoor moet de ontvanger van de producten zelf voldoen aan de btw-regels van het land. Jij hoeft hierdoor geen btw op de factuur te zetten en je kunt in je factuur “btw verlegd” opnemen.
  • Verstuur jij een pakketje buiten de Europese Unie? Dan hoef je nooit btw te berekenen. De douane zal namelijk een nodige naheffing doen in het land van bestemming.

Aanvullend advies nodig?

Heb jij nog aanvullend advies nodig inzake de berekening of het toepassen van de btw op verzendkosten? Dan is het zeker aan te raden om een specialist op het gebied van de omzetbelasting in te schakelen. Het verkeerd toepassen van de btw kan namelijk nadelige consequenties hebben. Zo kun je een controle krijgen en bij constatering van een verkeerde toepassing kunnen er naheffingsaanslagen opgelegd worden. Dit zal resulteren in een enorme kostenpost en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Nog geen beoordelingen

Beoordeel

Timo Bruinsel

Fiscalist

Fiscalist Timo Bruinsel rondde in 2015 zijn bachelor opleiding fiscaal recht af aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Na het behalen van zijn bachelor is hij door gaan studeren voor zijn master fiscaal recht aan Nyenrode. Naast het studeren is Timo ook werkzaam als fiscalist met specialisatie procesoptimalisatie.