Boekhoudreview.nl

Boekhoudpakketten voor ondernemers vergelijken

PwC: “Accountants te veel vastgeroest”

Accoutancy moet werken aan betere transparantie en duidelijkheid, bepleit PwC. Volgens de accountant en adviesclub richten accountants zich te veel op het naleven van de regeltjes en te weinig op het leveren van toegevoegde waarde.

De accountant van de toekomst “stelt niet alleen vast dat aan alle eisen is voldaan, maar spoort ondernemingen aan het beter te doen. Deze bredere accountant erkent andere waarden dan alleen financiële waarden. Hij houdt zich ook bezig met onderwerpen als integriteit, organisatiecultuur en maatschappelijke betrokkenheid. Dat vraagt ook om aanpassingen in de opleiding van accountants,” schrijft Arjan Brouwer, director in de AVAS-praktijk van PwC. (volledig rapport als PDF)

Het imago van de accountant heeft in de financieele crisis en in diverse schandalen een flinke knauw gekregen. De voorbeelden van slecht accountancy werk zijn legio: de implosie van Arthur Andersen als gevolg van het boekhoudschandaal bij Enron; de miljardenfraude bij Olympus vorig jaar en in Nederland de het miljardenverlies bij Woningbouw cooperatie Vestia, waar KPMG inmiddels zijn goedkeurig over de jaarrekening van 2010 heeft moeten intrekken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Top Rated