Home Boekhouden zonder accountant. Verstandig of niet?
Boekhouden zonder accountant. Verstandig of niet?

Dump als ondernemer je accountant en regel de boekhouding zelf. Het klinkt mooi, maar is het ook mogelijk? Let op deze 5 zaken.

1. Overzicht
Volgens onderzoek is een groot deel van de bedrijfsfaillissementen te wijten aan een slechte administratie: ondernemers jagen te weinig achter klanten aan die hun facturen niet betalen, zij reserveren te weinig geld voor de belastingaangifte of zien niet wanneer zij producten tegen een te hoge prijs inkopen.

Een goede accountant zorgt dat dergelijke zaken goed gaan, al gebeurt dat in de praktijk te weinig. Een goed boekhoudpakket biedt de ondernemer in een oogopslag het overzicht, zodat hij snel ziet wat de totale kosten en inkomsten zijn, of de te verwachten BTW afdracht.

2. ACcountantsverklaring verplicht?
In sommige gevallen eist de wet een accountantsverklaring, en kan je dus niet om een accoutant heen. Een accountantsverklaring is voor een eenmanszaak of VoF nooit vereist. De wet eist wel dat je een administratie bijhoudt en 7 jaar bewaart. Dat mag in papieren schriftjes die je onder het bed bewaart, of juist volledig digitaal.

Bij een BV, NV of stichting is een accountantsverklaring verplicht wanneer je tweee jaar op rij aan twee van de volgende drie criteria voldoet:

  • Het balanstotaal groter is dan 4,40 miljoen euro
  • De omzet hoger is an 8,8 miljoen euro
  • Het gemiddeld aantal werknemers is hoger dan 50

Lees hier de officiële wetstekst over accountantsverklaringen in het Burgerlijk Wetboek.

3. Wie kent de regeltjes?
Kantoor aan huisWie ervoor kiest om de boekhouding zelf te doen, moet deze uiteraard ook correct voeren.

Van een accountant mag je verwachten dat deze de wet kent. Maar hoe leer je als ondernemer bijvoorbeeld de regels over een thuiskantoor? De kosten hiervan mag je alleen op de winst inhouden wanneer de ruimte over een eigen opgang en toilet beschikt. Bouw je een slaapkamer om tot werkkamer, kan je de hypotheek over die kamer niet als kostenpost opvoeren. Maar koop je een nieuw bureau voor die kamer, dan mag je de BTW daarover weer wel terugvorderen.

Accountants en adminstratiekantoren kennen deze regels en zorgen er daarom voor dat dergelijke kosten correct worden ingeboekt. Traditionele boekhoudpakketten zoals Exact Online gaan ervan uit dat de gebruiker van het pakket deze regels zelf kent of dat een accountant de boekingen van de ondernemer nog controleert en corrigeert.

Maar er is hulp! De laatste tijd zijn er diverse nieuwe partijen opgestaan die boekhouden voor inrichten vanuit de behoefte van de ondernemer, niet de boekhouder. Pakketten als Ficsus, Acumulus of Yuki vermijden mogelijk verwarrend boekhoudjargon als ‘crediteuren’ en ‘debiteuren’. In plaats daarvan spreken zij de taal van de ondernemer: Acumulus laat de gebruiker zelf “de inventaris voor de inrichting van de thuiswerk-ruimte” invoeren, en regelt dan automatisch dat alleen de BTW hiervan wordt geboekt. De boekhouding staat dan in dienst van de ondernemer en niet andersom.

4. De schoenendoos of wekelijks bijwerken?
Sommige ondernemers hebben een bloedhekel aan het bijwerken van de boekhouding. Zij wachten tot de deadline nadert voor de belasting of BTW aangifte, om dan op het laatste moment de schoenendoos tevoorschijn te halen en snel alle boekingen in te voeren. Administratiekantoren en accountants nemen dit werkje voor enkele duizenden euro’s per jaar graag op zich, maar bieden op dat moment nauwelijks toegevoegde waarde

Wie tussendoor regelmatig een paar uur uittrekt om deze boekingen wel in te voeren, bespaart een hoop geld. De meeste pakketten bieden bovendien de mogelijkheid om bonnetjes digitaal bij een boeking op te slaan, waardoor je deze niet meer kunt kwijt raken.

5. De accountant verdient zichzelf toch terug?

spaarvarken Omdat de accountant slimme aftrekposten kent, kan deze zichzelf terugverdienen. In vergelijking met een boekhouding Excel of een offline pakket, zal een accountant vaak meer opleveren dan dat hij kost. Zeker bij het opzetten van de onderneming kan het verstandig zijn om advies in te winnen.

Online boekhoudpakketten zoals Acumulus of FicsBook vermijden fiscaal jargon en spreken zo veel mogelijk de taal van de ondernemer. De aanbieder doorzoekt elk jaar de wet naar nieuwe boekhoudregels en zorgt dat het pakket daarop wordt aangepast. De ondernemer profiteert via zijn abonnement automatisch van dat uitzoekwerk.

Wat is jouw ervaring met boekhouden met/zonder boekhouder? Laat het hieronder weten in de reacties.

Nog geen beoordelingen

Beoordeel